Μια νέα πραγματικότητα στην εστίαση και την ψυχαγωγία διαμορφώνεται φέτος το καλοκαίρι για όλους με εξειδικευμένα μέτρα για εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους και παιδιά

Μια νέα πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί πλέον για την έξοδο των πολιτών σε εστιατόρια και καφε΄ ανάλογα με το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι με τους μεν εμβολιασμένους να μπορούν να κάθονται στους κλειστούς χώρους και τους ανεμβολίαστους μόνο στους ανοιχτούς.

Μετά τα νέα μέτρα και τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την εστίαση, την ψυχαγωγία, αλλά και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εργαζομένων, υπήρξαν ορισμένα ερωτήματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους και την εστίαση για τα οποία δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις:

1.Τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας με τις ημι-μόνιμες κατασκευές; Πέργκολες ή τζαμαρίες; Μπορεί αυτοί να είναι μεικτοί χώροι;

Ότι είναι στεγασμένο και εντός οικοδομικής γραμμής με μόνιμες ή ημι-μόνιμες κατασκευές είναι εσωτερικός χώρος και, συνεπώς, λειτουργεί ως αμιγής χώρος αποκλειστικά.

2.Μπορεί κάποια επιχείρηση να είναι non-covid στον εσωτερικό χώρο και έξω να είναι μεικτό;

Η υποχρέωση για αμιγή λειτουργία υπάρχει μόνο για τους κλειστούς χώρους. Οι υπαίθριοι χώροι λειτουργούν όπως και πριν, εκτός αν ο επιχειρηματίας θέλει να λειτουργούν ως non-covid οικειοθελώς (δηλαδή όπως και πριν αλλά μόνο με εμβολιασμένους ή νοσήσαντες).

3.Έχει συνέπειες εάν ο υπάλληλος μιας επιχείρησης ψυχαγωγίας δεν είναι εμβολιασμένος;

Όχι, προς το παρόν ο νόμος δεν θέτει κάποια τέτοια απαίτηση.

4.Ποια θα είναι η σηματοδότηση για μεικτό εξωτερικό χώρο;

Οι εξωτερικοί χώροι λειτουργούν όπως και πριν. Δεν χρειάζονται ξεχωριστή σηματοδότηση εκτός αν ο επιχειρηματίας αποφασίσει ότι θέλει να λειτουργήσει το χώρο ως αμιγή οπότε τοποθετεί στην είσοδο σήμανση αμιγούς χώρου

5.Σε ποια μορφή θα πρέπει να επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά;

Η επίδειξη του πιστοποιητικού από τον πελάτη θα γίνεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (κινητό) και η επαλήθευση από τον καταστηματάρχη μέσω της εφαρμογής «Covid Free GR». Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Ενήλικες εμβολιασμένοι

Θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται με ειδική εφαρμογή και θα ισχύει 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση ή με πιστοποιητικό νόσησης που θα έχει διάρκεια έως και 6 μήνες μετά.

Στα νυχτερινά κέντρα οι πολίτες θα πρέπει όλοι να είναι καθήμενοι καθώς απαγορεύεται να είμαστε όρθιοι και ως εκ τούτου ο χορός.

Ενήλικες ανεμβολίαστοι

Θα μπορούν να βρίσκονται μόνο καθήμενοι και μόνο σε ανοικτούς χώρους

Πως θα μπαίνουν τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους

Βάζοντας τέλος στα ερωτήματα αρκετών γονιών για το πως θα μπορούν να ισέρχονται με τα παιδιά τους στοςυ κλειστούς χώρους, ανακοινώθηκε οτι οι γονείς των παιδιών μαζί με τα δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό self test προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος.

Αυτό θα συμβεί καθώς ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ακόμη και παιδιά, πλήττει πλέον η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ο μέρος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση, εξηγώντας ότι οι νοσηλείες αφορούν όλο και περισσότερο τις μικρότερες ηλικίες.

Αναλυτικά τα μέτρα

  • Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριστικότητας.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία
  • Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με σελφ τεστ στο στο 5% -από το 85% – της χωρητικότητας.
  • Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δηλώνουν εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
  • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια. Ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.
  • Τα τρία σήματα στους κλειστούς χώρους
  • Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης θα πρέπει πλέον να εφοδιαστούν με τρία σήματα, τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν στα μαγαζιά ήδη από αύριο, 16 Ιουλίου, τα οποία και θα δείχνουν το διαχωρισμό ανάμεσα στους χώρους.

Τα τρία νέα σήματα που πρέπει να έχουν στην είσοδό τους οι καταστηματάρχες είναι τα εξής:

Χώρος covid free

covidfree

Μεικτοί Χώροι

Στις επιχειρήσεις θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει ή να έχουν κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.

miktoi

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

Με αυτό το σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

pliros emvoliasmenoi

Πηγή: dikaiologitika.gr