Eκατοντάδες Σαμιώτες από πολλές περιοχές του νησιού γέμισαν ασφυκτικά την Πλατεία Μυτιληνιών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Δημοτικής  Κοινότητας προκειμένου να παρευρεθούν στην Λαϊκή Συνέλευση  με κύριο θέμα την απόσυρση του αιτήματος  του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στο στρατόπεδο Γ. Μοσχονά.

Δόθηκε ηχηρό μήνυμα που αποτύπωσε την πλήρη αντίθεση όλων των παρευρισκομένων στην  δημιουργία νέου hot-spot  στους Μυτιληνιούς αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του νησιού.

Το αρχικό σημείο διεξαγωγής της συνέλευσης  διαπιστώθηκε άμεσα ότι δεν χωρούσε τον κόσμο που είχε φτάσει στο χωριό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί η συγκέντρωση  στην κεντρική πλατεία.

Με κλειστά όλα τα μαγαζιά, εμπορικά και εστίασης, ελληνικές σημαίες,  σειρήνες των πυροσβεστικών  οχημάτων να ηχούν μαζί με τις καμπάνες της εκκλησίας οι κάτοικοι των Μυτιληνιών θέλησαν να δείξουν ότι  δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν σε καμία περίπτωση ένα ΚΥΤ στο χωριό.

Το λόγο πήρε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας  Γ. Ελευθερόγλου ο οποίος καλωσόρισε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου  αλλά και το πλήθος του κόσμου δηλώνοντας  ωστόσο ιδιαίτερη απογοήτευση από το γεγονός της απουσίας του Βουλευτή από την Συνέλευση ενώ αρχικά ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα είναι παρών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο γραφείο του της προηγούμενη Δευτέρα.

Ο κ. Ελευθερόγλου αναφέρθηκε στο ιστορικό της διεκδίκησης των 12,5 στρεμμάτων και στο αίτημα που είχε υποβάλει η Κοινότητα στην 79 ΑΔΤΕ για παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου προκειμένου εκεί να δημιουργηθούν κοινωνικές δομές, όπως παιδική χαρά, νηπιαγωγείο, ΤΟΜΥ, ενώ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει η τοπική κοινωνία να  γίνει hot-spot  στους Μυτιληνιούς. 

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος  ο οποίος και εκείνος με τη σειρά του τάχθηκε  κατά της δημιουργίας νέου ΚΥΤ στους Μυτιληνιούς αλλά τόνισε και την αναγκαιότητα για άμεση αποσυμφόρηση του ήδη υπάρχοντος στο Βαθύ για την  βελτίωση και της τουριστικής εικόνας του νησιού.

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιληνιών, στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, στον πρώην πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, σε ιερείς οι οποίοι μετέφεραν και την θέση  της Μητρόπολης, σε δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της ευρύτερης περιοχής καθώς και εκπρόσωπος της Ομάδας SOS και της Ομάδας Δράσης Πολιτών.

Χαρακτηριστική ήταν η  φράση του ιερέα του Παγώνδα π. Νικολάου» Να μην γίνει Βαθύ ολόκληρο το νησί»

Ένταση επικράτησε όταν δόθηκε ο λόγος  στον επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Κώστα Τζίχα και το μέλος της πανσαμιακής επιτροπής για την Ειρήνη Τιμο Χατζηλαγό όταν παραλλήλισαν  τους Έλληνες που μετανάστευαν στο εξωτερικό με τους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα.

 

Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Σάμου λέγοντας με την σειρά του ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η δημοτική αρχή να δεχτεί την μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο μεταναστών ενώ επέρριψε ευθύνες σε προηγούμενους πολιτικούς που επέτρεψαν τη δημιουργία  δομής μεταναστών εντός της πόλεως Σάμου.  Δήλωσε ότι ποτέ δεν ήταν υπέρ της λειτουργίας Κέντρου Μεταναστών στην πόλη για το λόγο αυτό είχε προτείνει αρχικά πέντε σημεία εκτός του αστικού ιστού.

Πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών, του Δήμου,  της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και του Επιμελητηρίου που θα επισκεφτούν το αρμόδιο υπουργείο ώστε να αποσύρει την πρόταση για τη δημιουργία  hot-spot  στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Διαβάστηκε το ψήφισμα το οποίο δια βοής εγκρίθηκε για να διαβιβαστεί στα αρμόδια όργανα.