Το Φεστιβάλ ” Ηραία- Πυθαγόρεια 2019” συνεχίζει για 13η χρονιά την πορεία του στα επιστημονικά και πολιτιστικά δρώμενα της Σάμου έχοντας καταξιωθεί θεσμικά από την ποιότητα των φιλοξενουμένων επιστημόνων και των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί.

Το φετινό πρόγραμμα των επιστημονικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει  :

  • Ομιλία του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Πίκουλα με θέμα : ”Ιωνική Δωδεκάπολης” που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 19:00 μ.μ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.
  • Ομιλία της Φιόρης-Αναστασίας Μεταλλινού, Αστροφυσικού- Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Αστεροσκοπείου Αθηνών με Θέμα: ”Ο Μυθολογικός Ουρανός της Σάμου” πού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 19.00 μ.μ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πόλη της Σάμου .
  • Ομιλία τού Στέφανου Τραχανά καθηγητή Κβαντικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: Το Φάντασμα της Όπερας – μια Περιήγηση στην αθέατη πλευρά της Φυσικής πραγματικότητας ” πού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 19.00 μ.μ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.

 

Επίσης έχουν προγραμματισθεί ομιλίες για τον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα Ιουλίου , τού καθηγητή Φιλοσοφίας τού Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Κάλφα, του καθηγητή Φιλοσοφίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών  Παύλου Κόντου, του καθηγητή Ιατρικής- Βιοιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford της Καλιφόρνια Τζών Ιωαννίδη, τού  καθηγητή Αστροφυσικής και Διευθυντή τού CNRS -Paris Nίκου Πράντζου,  και τού  καθηγητή Ιατρικής τού Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Σαμώνη .

Οι ομιλίες των  προαναφερομένων Επιστημόνων θα γνωστοποιηθούν με νεώτερο Δελτίου Τύπου.

Στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων πού υποστηρίζονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τις  Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, θα γίνει Διαδραστικό παιγνίδι  Αστρονομίας για τα παιδιά ενώ θα προβληθεί και το Ντοκιμαντέρ τού Πάνου Ζενέλη ” Φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια, το Αποτύπωμα  μιας Ουτοπίας”.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Σάμου.