ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Καινοτομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αποδήμου Ελληνισμού διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Γεωθερμική Ενέργεια: Μια Ελπιδοφόρα, Ανανεώσιμη Ενέργεια για τη Λέσβο», στην αίθουσα «Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου. Στην ημερίδα απεύθυνε χαιρετισμό  ο  Περιφερειάρχης  Κωνσταντίνος Μουτζούρης ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.

Ακολούθησε  ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Μπουρνιά, που αφορούσε τη σπουδαιότητα της Γεωθερμίας και τα οφέλη της, του  Δρ Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη ο οποίος  αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει και τους στόχους του για την αξιοποίηση των επιτόπιων ενεργειακών πόρων όλα αυτά τα χρόνια( από το1983 έως σήμερα).

Η ημερίδα  είχε ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους τοπικούς φορείς σχετικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη της γεωθερμικής ενέργειας. Η Λέσβος, με τα σημαντικά γεωθερμικά της πεδία, όπως αυτά του Πολιχνίτου και του Λισβορίου, διαθέτει σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

Στο πρόγραμμα της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από ειδικούς στον τομέα της γεωθερμίας, όπως,  ο Ομότιμος Καθηγητής της Γεωθερμίας του ΑΠΘ    κ. Μιχάλης Φυτίκας και ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου      Αθηνών κ. Γ.   Μαυρογιαννόπουλος. Επίσης, τον λόγο πήρε ο  Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ.    Μιχάλης Βραχόπουλος, οποίος μίλησε για την αξιοποίηση Γεωθερμικού Πεδίου «Πολιχνίτου» Νομού Λέσβου και ο Δρ. Νικόλαος Κολιός, που πρότεινε εφαρμογές για την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων με τη χρήση γεωθερμίας. Τέλος, ο κ. Ευάγγελος Σπυρίδωνος, ως Γεωλόγος και ανήκοντας στον φορέα, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Διεύθυνση Ανάπτυξης Έργων, αναφέρθηκε στοΙστορικό των γεωθερμικών ερευνών του ομίλου ΔΕΗ στη   Λέσβο.