ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ομάδα ενεργών πολιτών, αποτελούμενη από τον κ. Μάνο Βαλή, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, την κ. Μαρία Βιγλάκη, Αρχαιολόγο-Επίτιμη Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ,τον κ. Μανώλη Κάρλα, Περιφερειακό Σύμβουλο και πρώην Νομάρχη Σάμου, την κ. Ματρώνη Κτίστου, από το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», τον κ. Νικόλαο Μάρκου, Δημοτικό Σύμβουλο – πρώην Δήμαρχο Πυθαγορείου και τον κ. Τάσο Νικολαϊδη, πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πυθαγορείου, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός μας για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών αγαθών του νησιού μας και τη δημιουργία ενιαίου Αρχαιολογικού Πάρκου στα όρια της Αρχαίας Πόλεως Σάμου, επισκεφθήκαμε τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων του νομού μας κ. Παναγιώτη Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης μας ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας που είναι:

  • Στερέωση του Κάστρου στο λόφο της Μεταμόρφωσης Πυθαγορείου.
  • Η υλοποίηση της ήδη υφιστάμενης από το 2010 ώριμης μελέτης διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων του Ευπαλινείου Ορύγματος (ανάδειξη πηγής των Αγιάδων, του προσαγωγού, των φρεατίων και των πεζοπορικών διαδρομών ως το βόρειο στόμιο, δημιουργία χώρων στάθμευσης, WC,εντευκτηρίου και οικίσκου για προβολέςvideowall στο νότιο στόμιο).
  • Η εκπόνηση μελέτης στερέωσης των Αρχαίων Λατομείων στη θέση Καταρούγα.

‘Έργα επίσης προτεραιότητας για το ΥΠ.ΠΟ.Α. και μάλιστα με ώριμες μελέτες είναι:

  1. Η επισκευή και διαμόρφωση των δυο λιθόκτιστων κτιρίων του Αρχαιολογικού χώρου των Θερμών.
  2. Η διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του Παλαιοχριστιανικού Κοιμητηρίου στην αρχαία πόλη της Σάμου.

Από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία προτεραιότητες έχουν δοθεί στον Άη- Γιαννάκη στο Πάνω Βαθύ και στον Άγιο Αθανάσιο Υδρούσας, που με τη μέριμνα της Περιφέρειας και της Μητρόπολης έχουν συμπεριληφθεί σε πιστωτικό πρόγραμμα μελετών, ο Άγιος Χαράλαμπος Καλλιθέας, η Κοίμηση της Θεοτόκου Πλατάνου, η Μεταμόρφωση του Ποταμιού και η ομώνυμη τουΠαλαιοκάστρου, καθώς και τα έργα «Στερέωση των βράχων στη Μονή Οσίας Θεοκτίστης και «Η Επανέκθεση της αρχαιολογικής συλλογής Κάμπου» στην Ικαρία.

Έργο σημαντικό θεωρείται,,επίσης, η μελέτη και η υλοποίηση τεχνικών δράσεων για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στους Αρχαιολογικούς μας Χώρους.

Κατά τη συνάντησή μας προς ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γ. Στάντζος δεσμεύτηκε για την ανάληψη από το Δήμο, του κόστους της μελέτης στερέωσης του Κάστρου στο λόφο της Μεταμόρφωσης Πυθαγορείου. Συζητήθηκε επίσης ότι για την αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου στο Πυθαγόρειο, Περιφέρεια και Δήμος Ανατ. Σάμου εξασφάλισαν πίστωση περί τις 100.000€.

Σε συνάντηση μας με τον βουλευτή, καθηγητή κ. Στεφανάδη, λάβαμε τη διαβεβαίωσή του για τη θεσμική του παρέμβαση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και στα Οικονομικά Υπουργεία, ώστε αφενός οι ώριμες μελέτες που προαναφέρθηκαν, να ενταχθούν σε προγράμματα υλοποίησης και αφ’ ετέρου να διατεθούν πιστώσεις για την εκπόνηση μελετών για τα έργα προτεραιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας, που περιγράψαμεπαραπάνω.

Κατά την επίσκεψή μας στην Αντιπεριφέρεια Σάμου έγινε εκτεταμένη συζήτηση για όλα τα ανωτέρω και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Πανουράκης δεσμεύτηκε να συζητήσει με τους συνεργάτες του για τις σχετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Η ομάδα περιμένει την έλευση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, καθηγητή κ. Κώστα Μουτζούρη, στη Σάμο προς ενημέρωση και συζήτηση μαζί του για όλα τα παραπάνω θέματα.