Τραγική χαρακτηρίζουν την κατάσταση  στο Νοσοκομείο της Σάμου οι εργαζόμενοι, όχι μόνο λόγω θετικών κρουσμάτων covid-19, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρά τις άοκνες προσπάθειες  της νέας διοίκησης  σε συνεργασία  με την 2η ΔΥΠΕ  για πλήρωση  των κενών  θέσεων  με αντίστοιχες προκηρύξεις , δυστυχώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν είναι η αναμενόμενη.

Η  μεταναστευτική κρίση που διαρκεί εδώ και 6 χρόνια γονάτισε το Νοσοκομείο και εξουθένωσε το προσωπικό με αποτέλεσμα μόνιμοι γιατροί να εξωθούνται σε παραίτηση.

Το ελληνικό κράτος, παρά τον πακτωλό χρημάτων που διαθέτει για το μεταναστευτικό, δεν αντιλήφθηκε και δεν ζύγισε ως όφειλε την κατάσταση προσλαμβάνοντας ακόμη περισσότερο προσωπικό μέσω των προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ ή ακόμη καλύτερα δεν φρόντισε να δημιουργήσει υγειονομικές δομές στα ΚΥΤ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Νοσοκομεία και να παρατηρείται αδυναμία ανταπόκρισης και εξυπηρέτησης από το προσωπικό.

Στην μεταναστευτική κρίση ήρθε να προστεθεί και η υγειονομική λόγω κορονοϊού που αποκάλυψε ακόμη περισσότερο τη γύμνια του συστήματος υγείας.

Όλοι έκαναν λόγο για τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες, για την οργάνωση των δημόσιων Νοσοκομείων που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα της πανδημίας με επιτυχία αποσπώντας τις καλύτερες  κριτικές έναντι άλλων χωρών.

Σήμερα όμως το δημόσιο σύστημα υγείας  στην αρχή του 2ου κύματος του κορονοϊού φαίνεται «κουρασμένο» και κανείς δε γνωρίζει αν στο τέλος θα πάρουμε πάλι τα εύσημα.

Στη Σάμο ήδη το προσωπικό δηλώνει ότι έχει φτάσει στα όρια του. Άδειες από το 2018 κινδυνεύουν να χαθούν. «Έχουμε εξαντληθεί. Δεν πάει άλλο» δηλώνουν με κραυγή απόγνωσης.

Τεράστιο το πρόβλημα και στην Μαιευτική όπου μέχρι στιγμής έχουν γίνει 6 φυσιολογικοί τοκετοί και 2 καισαρικές σε γυναίκες με covid-19. Καθημερινά πηγαίνουν για εξέταση δεκάδες έγκυες μετανάστριες που θέλουν να εξεταστούν.

Επίσης μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας σε ασθενή με covid-19 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες.

 

Το νοσοκομείο είχε ευτυχώς προετοιμαστεί με όλα τα απαραίτητα ώστε να γίνουν με ασφάλεια οι επεμβάσεις και να μην κινδυνέψει κανείς. Ωστόσο το έμψυχο δυναμικό δεν επαρκεί. Το Νοσοκομείο Σάμου  πρέπει να ενισχυθεί είτε με  μόνιμο προσωπικό είτε με αποσπάσεις  έστω και προσωρινά ώστε να πάρουν ανάσα οι εργαζόμενοι. Σαφέστατα δεν αποτελεί λύση να αποδυναμωθούν κέντρα υγείας ή περιφερειακά ιατρεία αλλά όταν παραστεί ανάγκη θα πρέπει να καλυφθεί έστω και με μετακινήσεις. 

Να σημειώσουμε ότι σήμερα πήραν εξιτήριο δύο ηλικιωμένοι οι οποίοι ήταν θετικοί στον κορονοιό και λόγω υποκείμενων νοσημάτων νοσηλεύτηκαν προληπτικά  στο Νοσοκομείο χωρίς ωστόσο να εμφανίζουν βαριά συμπτώματα.