Η καταγραφή των προβλημάτων και της γενικότερης κατάστασης  που επικρατεί στις δομές υγείας του νησιού ήταν  ο σκοπός της περιοδείας του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στην Σάμο.

Ο υπουργός συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη  επισκέφτηκε πρώτα το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου όπου άκουσε τους εργαζόμενους και τα παράπονα  τους για τις ελλείψεις που υπάρχουν αλλά και την αποδυνάμωση της δομής όταν καλούνται γιατροί  να καλύψουν κενά του Νοσοκομείου Σάμου.

Επόμενος σταθμός ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος  Κατρακάζος   μετέφερε στον υπουργό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Σάμου   λόγω του μεταναστευτικού που έχει μειώσει κατά πολύ την τουριστική φυσιογνωμία της πρωτεύουσας.

Επίσης αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που υπάρχουν  όσον αφορά στην υγειονομική κάλυψη των κατοίκων αλλά και των μεταναστών .

Στην συνέχεια κατά την επίσκεψή του  στο δημαρχείο Σάμου,  ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος  τόνισε τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της δημοτικής Αρχής προς  το Νοσοκομείο  ως προς την εκπλήρωση  του έργου τους σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας.

Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν λόγω του μεταναστευτικού και τόνισε την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης του νησιού από τους μετανάστες.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του  ήταν το Γενικό Νοσοκομείο της Σάμου όπου τον περίμεναν εκπρόσωποι των εργαζομένων, γιατροί, κάτοικοι μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Μαραθοκάμπου και μέλη του Εργατικού Κέντρου  οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση μαζί του.

Ο Υπουργός απάντησε ότι βρίσκεται στο νησί όχι για να συμμετέχει σε φιέστες αλλά για ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και τους κάλεσε  να μιλήσουν αμέσως μετά την διαδικασία απολογισμού της διοικητικής δράσης 2016-2018.

Αφού υπήρξε ξενάγηση στις κλινικές του Νοσοκομείου   από τον διοικητή Λάζαρο Θεόφιλο ξεκίνησε η παρουσίαση του απολογισμού του έργου του  κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο κ. Θεόφιλος αναφέρθηκε στα κυριότερα  προβλήματα του νοσοκομείου , όπως  οι κτιριακές εγκαταστάσεις, η έλλειψη  ειδικευμένων ιατρών , οι εγγενείς  δυσλειτουργίες και νοοτροπίες  της διοικητικής υπηρεσίας  και η προμήθεια διαφόρων ειδών λόγω τιμών παρατηρητηρίου.

Στα «δυνατά» όπως τα χαρακτήρισε σημεία του Νοσοκομείου απέδωσε  τη λειτουργία της ΜΕΘ , την ανανέωση μεγάλου μέρους του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό  προσωπικό του.

Δήλωσε ότι αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο λειτουργεί με τους  περισσότερους ειδικευμένους γιατρούς που είχε ποτέ ωστόσο το πρόβλημα  που υπάρχει είναι η έλλειψη ειδικευόμενων.

Όσον αφορά στα ταμειακά αποθέματα ανέφερε ότι  είναι 11.855.876,08 ευρώ.

Όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού  αναφέρθηκε  στις χιλιάδες των αλλοδαπών που έχουν περάσει για να εξεταστούν στο Νοσοκομείο από το 2016 ως το 2018, στους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί  στα παιδιά που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης  της Σάμου  και στις συνεργασίες του Νοσοκομείου με ΜΚΟ, ΜEDIN,ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΚΥΤ   Σάμου.

Τέλος αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα   όπως η αναβάθμιση  του κτιρίου   του Νοσοκομείου,  η ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού , η εξεύρεση κατάλληλου προγράμματος, εθνικού η ευρωπαϊκού ένταξης δύο νεοκλασσικών κτιρίων για δημιουργία ιατρικού μουσείου η Ινστιτούτου  Μελετών Υγείας Σάμου κ.α.

Ακολούθησε σύντομη τοποθέτηση από τον προϊστάμενο  της ιατρικής  υπηρεσίας  Νίκο   Κακλαμάνη   ο οποίος ανέφερε ότι πρώτη φορά μετά από 30 περίπου χρόνια επισκέπτεται  το Νοσοκομείο  Υπουργός Υγείας ενώ  εξήρε το έργο  του καθώς όπως τόνισε είναι ο άνθρωπος  χάρη στον οποίον 2,5 εκ. ανασφάλιστοι  Έλληνες έχουν πρόσβαση στο φάρμακο.

Επίσης  δήλωσε με την σειρά του ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν στο Νοσοκομείο ως προς την αντιμετώπιση κυρίως των έκτακτων περιστατικών  οφείλονται στην έλλειψη ειδικεύομενων ιατρών.

Αφήνοντας αιχμές για τον τοπικό τύπο  είπε ότι το Νοσοκομείο αν και βρίσκεται στην καλύτερη  κατάσταση όσον αφορά τους μόνιμους  γιατρούς «κάποιοι φαντάζονται προβλήματα για τους δικούς τους λόγους».

Ακόμη αναφέρθηκε στην ανιδιοτελή προσφορά του στρατιωτικού ογκολόγου όπου εδώ και τρία χρόνια  με εξειδικευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου γίνονται χημειοθεραπείες  με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η ταλαιπωρία αλλά και η δαπάνη μετακίνησης καρκινοπαθών στην Αθήνα η σε άλλα αστικά κέντρα.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε  ο υπουργός Ανδρέας Ξάνθος   o οποίος  τόνισε ότι  η κυβέρνηση καθιέρωσε το δημόσιο διάλογο  και για πρώτη φορά οι διοικητές καλούνται να απολογηθούν ενώπιον των εργαζομένων των Νοσοκομείων αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Αναφέρθηκε στις χιλιάδες προσλήψεων που έχουν γίνει οι οποίες όπως  και  η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ προέκυψαν από την εξοικονόμηση των 40 εκ ευρώ που δίνονταν στους ιδιώτες για την καθαριότητα και  την σίτιση  αφού πλέον το υπουργείο έκανε απευθείας προσλήψεις σε προσωπικό  για αυτούς τους τομείς /όπως και τη φύλαξη.

Συνολικά δήλωσε οι δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 195 ευρώ.

Είπε ακόμη ότι θα  γίνουν προσλήψεις 520  ειδικευόμενων γιατρών  για την στελέχωση και την καλύτερη λειτουργία των Τμημάτων Έκτακτων Περιστατικών , ενώ προωθείται νέο πλαίσιο  οργανικών θέσεων  ώστε μεσοσταθμικά  να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις κατά 10 ως 15%  σε κάθε δομή υγείας.

Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας τα οποία όπως και η Σάμος διαθέτουν μεγάλα αποθεματικά αλλά υπάρχει περιορισμός στις δαπάνες κάτι  «το οποίο πρέπει να αλλάξει και γι΄ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες.  Η Υγεία βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής ανάπτυξης και στοχεύουμε  στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Χρειάζεται συστράτευση για την βελτίωση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του  επικεφαλής της ΔΡΑΣΗΣ- ΕΝΟΤΗΤΑΣ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ,  Δημήτρη Μηλίγκου,  στην υγειονομική θωράκιση του  πληθυσμού λόγω της ύπαρξης του ΚΥΤ στο νησί,  ο κ. Ξανθός  είπε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα όμως  ο όποιος κίνδυνος  είναι υπερεκτιμημένος.

«Από τη χώρα μας πέρασαν το 2015 1 εκ. μετανάστες  και τώρα διαμένουν κάποιες χιλιάδες, περίπου 70, δεν υπήρξε ποτέ υγειονομική βόμβα» τόνισε με έμφαση ο υπουργός. Τέλος όσον αφορά τις διαμαρτυρίες  από την πλευρά των κατοίκων του Μαραθοκάμπου για την μετακίνηση της ιατρού είπε ότι γίνονται προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης και  αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο ΤΟΜΥ, στον Μαραθόκαμπο και στο Βαθύ αντίστοιχα.

Για τις προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ είπε ότι η κυβέρνηση δε θα θελήσει τη μαζική αποχώρηση από το δημόσιο των εργαζομένων και ίσως υπάρξουν  εκείνες οι προϋποθέσεις  για  να συνεχιστεί  να καλύπτονται οι ανάγκες   με κάποιο άλλο πρόγραμμα, ενώ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα δήλωσε ότι   υπάρχει προοπτική επαναπροκήρυξης των θέσεων  για άλλα δύο χρόνια.