Με ελάχιστη πλειοψηφία 10-9 το Δ.Σ. Αν. Σάμου την 31η Μαΐου αποφάσισε την ανακατασκευή της ήδη υπάρχουσας δομής του Κυνοκομείου  στη θέση Καμάρα. Όπως δηλώνει ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, η συγκεκριμένη επιλογή ήταν η μοναδική που υπήρχε καθώς οι άλλες 7 προτάσεις που κατατέθηκαν δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια.

Από την πλευρά τους οι εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου, δηλώνουν απογοητευμένοι από αυτή την απόφαση καθώς ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος. Όπως υποστηρίζουν, καθημερινά αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες και, βασισμένοι τουλάχιστον στις προεκλογικές εξαγγελίες, ήλπιζαν στη μεταφορά των ζώων μακριά από τους τόνους σκουπιδιών που βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στο καταφύγιο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κύριο Καρρά, η κατασκευή του νέου καταφυγίου θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Φιλόδημος και η έγκριση της χρηματοδότησης δόθηκε με βάσει τον συγκεκριμένο χώρο ο οποίος, όλως παραδόξως, πληροί τις προδιαγραφές σε αντίθεση με τις υπόλοιπες προτάσεις που υπήρξαν.

Οι εθελοντές από την πλευρά τους αντιτείνουν ότι κάποια από τα 7 προτεινόμενα οικόπεδα ήταν εντός προδιαγραφών και σαφέστατα, οποιοδήποτε άλλο σημείο θα ήταν καλύτερο από την εστία μολύνσεων και μικροβίων όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Ο Δήμος ωστόσο δεν φαίνεται να πείθεται και θέλοντας να λύσει το πρόβλημα όσο πιο σύντομα γίνεται αποκτώντας ένα νόμιμο και αδειοδοτημένο καταφύγιο όπως επιβάλει ο νόμος, εμμένει στην απόφασή του με το σκεπτικό ότι η όποια καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της χρηματοδότησης.

Οι εθελοντές εκφράζουν την εύλογη ανησυχία τους τόσο για την δική τους υγεία, όσο φυσικά και των 40 φιλοξενούμενων σκυλιών, καθώς είναι αναγκασμένοι να δραστηριοποιούνται σε μια μολυσμένη από αμίαντο περιοχή δίπλα σε τόνους απορριμμάτων.

Όπως βέβαια δήλωσε ο κύριος Καρράς, η περιοχή του ΧΥΤΑ, στην οποία καταλήγουν τα σκουπίδια ολόκληρου του νησιού, θα αναμορφωθεί σύντομα. Επειδή όμως μιλάμε για το Ελληνικό Δημόσιο το «σύντομα» έχει ελεύθερη μετάφραση.

 

Το μόνο ελπιδοφόρο στην υπόθεση αυτή είναι η άοκνη και ανιδιοτελής προσφορά των εθελοντών, οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες και τις απαράδεκτες συνθήκες, καθημερινά είναι στο πλευρό των δεκάδων σκυλιών που βρίσκονται στο καταφύγιο. Μπορεί το περιβάλλον να είναι αποτρεπτικό στο να επισκεφτεί κάποιος τον χώρο αλλά οι τετράποδοι φίλοι μας είναι εκεί και περιμένουν κάποιον να τους πάρει από τα σκουπίδια και να τους οδηγήσει στο παντοτινό τους σπίτι. Οπότε όσοι διστάζουν να βρεθούν στην περιοχή, ας αψηφήσουν τις δυσκολίες και ας το κάνουν. Εκεί, ανάμεσα στα σκουπίδια, ίσως βρουν το νέο μέλος της οικογένειάς τους.

 

Φωτογραφία & Κάμερα: Μιχάλης Σβαρνιάς

Ρεπορτάζ: Μαρία Τζανενά