ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση μπροστά στο χωρισμό του ενιαίου δήμου Σάμου και την διαμόρφωση των δύο δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου επισημαίνει τα εξής:

 

1 Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην βουλευτή Σάμου και πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του νησιού ,από όλο το φάσμα των αστικών κομμάτων,  οι οποίοι προκειμένου να υπηρετήσουν πολιτικές και επιχειρηματικές επιδιώξεις, νομοθέτησαν και έθεσαν σε εφαρμογή παραμονές των δημοτικών εκλογών το σπάσιμο του ενιαίου δήμου Σάμου, χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο για προετοιμασία και προσαρμογή στο νέο σχήμα. Αποτέλεσμα αυτής της τυχοδιωκτικής κίνησης και των σκόπιμων ασαφειών στο σχετικό νόμο, είναι τα σημερινά προβλήματα με την κατανομή προσωπικού στους δύο δήμους και τα μεγαλύτερα που ακολουθούν και αφορούν περιουσιακά και  οικονομικά ζητήματα.

 

2 Η κατανομή του προσωπικού όπως κι’ αν γίνει δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της λειτουργίας των δύο δήμων αφού αυτό ήδη δεν επαρκεί και δεν καλύπτει τις ανάγκες του ενιαίου δήμου.

α) Απαιτείται διεκδίκηση προκήρυξης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών που προκύπτουν.

β) Να αποκλειστεί η λύση – που κάποιοι καλοβλέπουν-  να δοθούν δηλαδή υπηρεσίες εργολαβικά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα εκτινάξει το κόστος και τα δημοτικά τέλη στα ύψη και θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση του μόνιμου προσωπικού των δήμων και στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους δημότες.

γ) Αυτά, μαζί με το σεβασμό, στις δηλώσεις προτίμησης των ήδη εργαζομένων, για το δήμο που επιλέγουν, ήταν η πρόταση απόφασης  του δημοτικού συμβουλίου από τη  Λαϊκή Συσπείρωση στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε  από τους παρόντες δημοτικούς μας συμβούλους Κώστα Τζίχα και Θεανώ Σαρρηγεωργίου και τους Δ. Μηλίγγο, Ν. Τριανταφύλλου και Μ. Ματθαίου της παράταξης Ενότητα- Προοπτική .

Δυστυχώς η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, απέρριψε αυτό το πλαίσιο, προβάλλοντας ως πρόταση μόνο την αποδοχή των  δηλώσεων προτίμησης των υπαλλήλων, παραπέμποντας ουσιαστικά το θέμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση δηλαδή σε κρατική υπηρεσία που θα εφαρμόσει αυστηρά το νόμο.

 

3 Υπογραμμίζουμε ότι επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά, η πάγια θέση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν επιβληθεί από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ( Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης 1).

Θέση που επικέντρωνε και επικεντρώνει στο περιεχόμενο αυτών των αλλαγών και όχι στον αριθμό, στην έδρα και στο όνομα των δήμων. Δηλαδή στην υποχρηματοδότηση, στην περικοπή κάθε κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, την μετατροπή τους σε επιχειρήσεις που πουλάνε πανάκριβα τις όποιες υπηρεσίες, στην απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, στην «αποθέωση» των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στα δίμηνα, τρίμηνα, πεντάμηνα και οκτάμηνα, στην θεσμοθέτηση εκχώρησης δημοτικής περιουσίας και υπηρεσιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κ.ά.

 

4 Στον αντίποδα αυτών των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, στη διεκδίκηση του  πλαισίου πάλης της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται τα συμφέροντα των εργαζομένων στους δήμους και των λαϊκών στρωμάτων σε Ανατολική και Δυτική Σάμο.

Δίνουμε το χέρι σε όσους θέλουν να σηκώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν μαζί μας :

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο(100%), των αναγκών Περιφερειών και Δήμων,
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων, κατάργηση της ανταποδοτικότητας.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης σε μικρά νησιά και  ορεινές περιοχές.
  • Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, επάνοδος τουλάχιστον των χιλιάδων καταργημένων οργανικών θέσεων , διαμόρφωση των  οργανισμών των δήμων  στην βάση των σύγχρονων και εξελισσόμενων  αναγκών
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου , (Καλλικράτης –Κλεισθένης), μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι που κατευθύνουν την Τ.Δ. να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά-
  • Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ κλπ.), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.