Αντιπροσωπεία της Τ.Ε Σάμου  του ΚΚΕ παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης  στο Βαθύ. Στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ κατέθεσε ο Κώστας Τζίχας μέλος της Τ.Ε  και εκ μέρους του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ η πρόεδρός του Κούλα Καραμηνά –Πόθου. Λόγω  της καταρρακτώδους βροχής την ώρα της εκδήλωσης,  δεν έγινε δυνατόν να εκφωνηθεί ο σύντομος  χαιρετισμός  του ΚΚΕ, τον οποίο σας  επισυνάπτουμε για την δημοσίευσή του.

Σάμος 26-11-2023

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ

 

Αποτίνουμε φόρο τιμής  στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης κατά της Ιταλογερμανικής  φασιστικής και ναζιστικής κατοχής. Αποτίνουμε φόρο τιμής στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού του νησιού μας  που εμπνευσμένος και ενθαρρυμένος από την γρήγορη συγκρότηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου , σήκωσε το ανάστημά του και αγωνίστηκε μαζί με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ με πρώτα βασικά καθήκοντα: Την επιβίωση του λαού. Την απόκρυψη της παραγωγής σε λάδι, κρασί. (Ούτε σταγόνα στους Ιταλούς). Κινητοποιήσεις του λαού με αίτημα το μοίρασμα τροφίμων από τις κατοχικές αρχές. Την διαφύλαξη  της  ατομικής αξιοπρέπειας και της οικογενειακής ζωής. Καμιά σχέση με τους καταχτητές και τις Σχολές Ντάντε που είχαν στόχο τον εξιταλισμό και εκφασισμό της νεολαίας.

Ταυτόχρονα ανάγκασαν τις κατοχικές κοινοτικές και επισιτιστικές αρχές στα χωριά να συνεργαστούν με το ΕΑΜ για τη σωτηρία του λαού από τη πείνα.

[Κι’ αναρωτιέται κανείς σήμερα,  με τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού: Ήταν άραγε τρομοκρατία ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού; Ο Γοργοπόταμος ήταν τρομοκρατική ενέργεια;

Τρομοκράτες είναι αυτοί που σκλαβώνουν λαούς , που σκοτώνουν, ληστεύουν , εξευτελίζουν και ζητούν υποταγή. Οι λαοί – όπως σήμερα ο Παλαιστινιακός – έχουν απόλυτο δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα και τους τρόπους για να αποτινάξουν το ζυγό και να ελευθερώσουν τη χώρα τους].

Αποφασιστικό ρόλο στην εποποιϊα της λαϊκής αντίστασης στο νησί μας έπαιξε η Κομμουνιστική Οργάνωση Σάμου του ΚΚΕ, η οποία παρά την παρανομία και τις διώξεις της βασιλομεταξικής φασιστικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου , έχοντας αποκομίσει τεράστια εμπειρία,  ρίχτηκε στη προσπάθεια για την Οργάνωση της Αντίστασης.

Στα τέλη του 1941 συγκροτούν το ΕΑΜ στη Σάμο και το 1942 αποφασίζουν και οργανώνουν τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ που αναπτύσσουν σημαντική δράση. Τον Σεπτέμβρη του 1943, λίγες μέρες μετά το φασιστικό έγκλημα στη Δυτική Σάμο,  με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας που φέτος έκλεισαν 80 χρόνια , ο Ιταλός διοικητής του Πύργου Κορσίνι καλεί το αρχηγείο του ΕΛΑΣ και από κοινού προχωρούν στη συμφιλίωση των ανταρτών με τους Ιταλούς αναγνωρίζοντας έμπρακτα   την απήχηση και το κύρος του ΕΑΜ και μέσα στον στρατό κατοχής, όπου είχε αναπτυχθεί σημαντική παρέμβαση σε συνεργασία με αντιφασίστες και κομμουνιστές φαντάρους και αξιωματικούς.

Δυστυχώς η οριστική απελευθέρωση της χώρας μας και της Σάμου ένα χρόνο μετά, δεν σήμανε για το λαό την πραγματική του απελευθέρωση. Αυτοί που έφυγαν άρον – άρον στην Αίγυπτο, αυτοί που λούφαξαν ή συνεργάστηκαν με τον καταχτητή, κάθισαν και πάλι στο σβέρκο του.

Διότι ο αγώνας του λαού για εθνική απελευθέρωση πρέπει να συνδέεται άμεσα και πρακτικά με τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Με το ποιος θα έχει την εξουσία μετά.

Η λεγόμενη «εθνική ενότητα» που λαθεμένα επιδίωξαν και υπερασπίστηκαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, αποδείχθηκε ότι  σε μια ταξική κοινωνία με ριζικά αντίθετα συμφέροντα μεταξύ του λαού και των καταχραστών του κοινωνικού πλούτου,  είναι μια μεγάλη ουτοπία και αυταπάτη.  Η αστική κυβέρνηση Παπανδρέου με τις πλάτες των Άγγλων, αφόπλισε το λαϊκό στρατό, επανεξόπλισε τα προδοτικά Τάγματα Ασφαλείας και εξαπέλυσε ανοιχτή τρομοκρατία, κανονικό πογκρόμ κατά των ελευθερωτών της χώρας και των οικογενειών τους. Ακολούθησε ο διωγμός των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οι δολοφονίες, οι φυλακές και οι εξορίες με κατάληξη την ένοπλη ταξική αναμέτρηση του 46-49.

Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε 37 χρόνια μετά. Στη Σάμο μ’ αυτή τη ζηλευτή ιστορία χρειάστηκαν 50 χρόνια επιπλέον για να γίνει στη πρωτεύουσα του νομού ένα μνημείο.

Φέτος, το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του αποκαθιστά αυτή την καθυστέρηση στήνοντας αυτό το λιτό μνημείο με φόντο τα ηρωϊκά Σαμιώτικα βουνά σ’ αυτό το χώρο που πρέπει  να ονομαστεί Πάρκο Εθνικής Αντίστασης.

Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να γίνει σημείο αναφοράς, για να γνωρίσουν οι νεώτερες γενιές την πραγματική ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για να μην περάσει η διαστρέβλωση που επιχειρείται από τα ιδεολογικά επιτελεία της Ε.Ε και των κυβερνήσεών της,  που εξισώνουν το σκοτάδι και τη βαρβαρότητα του φασισμού με την ανυπέρβλητη θυσία του πρώτου εργατικού κράτους στο κόσμο, της Σοβιετικής Ένωσης και των κομμουνιστών σε όλες τις χώρες, για την στρατιωτική συντριβή του ναζισμού χτυπώντας το ναζιστικό θηρίο, ακόμη και μέσα στη φωλιά του.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ  ΛΑΪΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗ ΤΟ ΕΑΜ  ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟ ΚΚΕ.

« αντάρτης, κλέφτης, παλληκάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός»

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!