Ανακοίνωση

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με fast track διαδικασίες, και σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, έφερε προς ψήφιση στη βουλή τροπολογία με την οποία η Σάμος διαιρείται σε δύο δήμους, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.

Η δημιουργία δύο δήμων μπορεί να λύσει μια σειρά διοικητικά προβλήματα εφόσον εξασφαλίζονται ορισμένες προϋποθέσεις. Η θέση του ΚΚΕ εξαρχής ήταν ενάντια στους Καλλικρατικούς δήμους.

Η δημιουργία νέων δήμων με πετσοκομμένες κρατικές  χρηματοδοτήσεις, με ασφυκτικά περιθώρια στα οικονομικά τους και προτεραιότητα στην εξεύρευση ίδιων πόρων, σημαίνει δήμους με άδεια ταμεία που δε θα μπορούν να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες των δημοτών τους και των εργαζομένων τους. Σημαίνει άμεση υλοποίηση των κατευθύνσεων της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων για δήμους – φορομπηχτικούς μηχανισμούς, που θα χαρατσώνουν τους δημότες σε κάθε ευκαιρία. Σημαίνει δήμους στενά δεμένους με επιχειρηματικά συμφέροντα προκειμένου να επιβιώσουν.

Δεν εξασφαλίζεται καμιά προϋπόθεση όσον αφορά το «τι μέλλει γενέσθαι» με τους εργαζόμενους (αρκετοί εκ των οποίων θα κληθούν να αλλάξουν ακόμα και τόπο εργασίας), με το αν οι νέοι δήμοι θα μπορούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό με βάση τις ανάγκες τους, τι θα γίνει με μια σειρά υποδομές και περιουσιακά στοιχεία. Οι όποιες προβλέψεις της τροπολογίας δεν δίνουν απάντηση.

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρά σε αυτό αλλά κυρίως οι προϋποθεσεις δημιουργίας των νέων δήμων, δημιουργουν μια σειρά ερωτηματικά κι επιφυλάξεις.

Για τους παραπάνω λόγους, το ΚΚΕ, τασσόμενο σταθερά στο πλευρό των κατοίκων και των εργαζομένων των δήμων, ψήφισε «παρών» στη συγκεκριμένη τροπολογία.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για τα συμφέροντα του λαού του νησιού μέσα και από το νέο Δήμο.

7/3/19