ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ζούμε μια περίοδο ανατροπών σε σχέση με όσα θεωρούσαμε δεδομένα τις προηγούμενες δεκαετίες:

– Πρώτα η δημοσιονομική κρίση ανέτρεψε τη βεβαιότητα που υπήρχε σε όλους μας ότι ανάπτυξη, αύξηση των εισοδημάτων  και ευημερία ήταν δεδομένες.

– Στη συνέχεια οι προσφυγικές ροές, που προκαλεί ένας συνδυασμός πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικώνκρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ανέτρεψαν τις κοινωνικές ισορροπίεςσε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Τέλος η πανδημία που βιώνουμε, ανέτρεψε τη καθημερινότητα της προσωπικής και της κοινωνικής μας ζωής, τις πεποιθήσεις μας για το πόσο «άτρωτοι» είμαστε απέναντι στις αρρώστιες, αλλά και τη πρόθεση μας να σχεδιάζουμε ατομικά και συλλογικά για ένα μέλλον που έγινε τόσο αβέβαιο.

Όλα τα προηγούμενα μας έχουν οδηγήσει σε μια απίστευτα υψηλή συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και κυρίως σε μετανάστευση του δυναμικότερου τμήματος κάθε πληθυσμού, των νέων.

Το Βόρειο Αιγαίο, ήδη σε κατάσταση οικονομικά και δημογραφικά εύθραυστη, αφού κατά τη περίοδο της γρήγορης ανάπτυξης για την υπόλοιπη χώρα δεν είχε καταφέρει να βελτιώσει την ελκυστικότητα του τόσο σε ότι αφορά στη διατήρηση του νέου και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού όσο και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, βρέθηκε στη δίνη αυτής της κρίσης χωρίς όπλα. Αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων είναι να χάσει περισσότερο έδαφος και να καταγράφει εντονότερες αρνητικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς, ευρισκόμενο στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ.

Με δεδομένη τη κατάσταση αυτή, βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά από προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό του αύριο αφού η συγκυρία φέρνει ότι ο σχεδιασμός την επόμενης δεκαετίας πρέπει να γίνει τώρα. Ενας σχεδιασμός που δεν μπορεί να γίνει με την λογική του χτες και μόνο από ανθρώπους που αντικειμενικά λόγω ηλικίας και εμπειριών δεν είμαστε σε θέση ή έστω δυσκολευόμαστε πολύ να «αλλάξουμε περπατησιά», να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική.

Κατά συνέπεια ο ρόλος εσάς των νέων σ’αυτό το σχεδιασμό γίνεται κρίσιμος. Ο ρόλος εσάς των νέων που καλείστε να ζήσετε σε αυτό το μέλλον, είναι να συμμετάσχετε ενεργά στην συν-διαμόρφωση του.Γι’αυτό πρέπει να καταγραφούν όσα σας «ενοχλούν» και σας αποτρέπουν από το να ζήσετε και να δημιουργήσετε στα νησιά μας. Πρέπει να καταγραφεί το πως βλέπετε το επαγγελματικό και προσωπικό σας μέλλον. Πρέπει να καταγραφούν οι προτάσεις σας για ένα αύριο που εσείς επιθυμείτε.

Εμείς στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Β.Αιγαίο κάνουμε το πρώτο βήμα: σας δίνουμε το λόγο. Και γι’αυτό σας ζητάμε να συμμετάσχετε στην διαδικτυακή έρευνα που κάνουμε απευθυνόμενοι σε όσους είστε 17-39 ετών. Θα την βρείτε στο https://tinyurl.com/y3pu6tp2

 

Στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ γνωρίζουμε ότι αυτό δεν αρκεί. Για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων απαιτείται η δική σας ενεργοποίηση.

www.symparataxi-politon.com