Tην επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού της  πραγματοποίησε η  «Συμπαράταξη Πολιτών» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου . Τον  επικεφαλή του συνδυασμού  Γιάννη Σπιλάνη  παρουσίασε στα ΜΜΕ ο υποψήφιος  από την Σάμο Μανόλης Κάρλας ο οποίος διάβασε το βιογραφικό του.

Στην συνέχεια  ο κ. Σπιλάνης πήρε το λόγο κάνοντας εκτενή αναφορά στους άξονες που βασίζεται το πρόγραμμα της «Συμπαράταξης Πολιτών στο Β. Αιγαίο».

Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τους νέους των νησιών με την  καθιέρωση περιφερειακών συμβουλίων  διαβούλευσης νέων όπου  θα καταθέτουν τις απόψεις τους.

¨Δεν είναι δυνατόν να προγραμματίζονται έργα για το νέο ΕΣΠΑ που θα ολοκληρωθεί το 2030 απουσία των νέων. Πρέπει να συνδράμουν με τις απόψεις τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπιλάνης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες και στον αναπτυξιακό ρόλο της Περιφέρειας, στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, στα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας και στην ανάγκη επένδυσης σε ποιοτικά, πράσινα νησιά ίσων ευκαιριών, στην αγροτοδιατροφική σύμπραξη, στον τουρισμό, καθώς και στην ανάγκη ορθής διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα για το θέμα του τουρισμού  δήλωσε  ότι όλες οι συζητήσεις που γίνονται για τον τουρισμό εδώ και 20 χρόνια είναι ακόμη στο ίδιο επίπεδο . Ακόμη στην Σάμου είπε  ψάχνουν για brand name όταν υπάρχει ο ξακουστός ανά την υφήλιο Πυθαγόρας ο Σάμιος, το Ευπαλίνειο Όρυγμα και τόσα ακόμη αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία. Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν φτάνει είπε , χρειάζεται ένας έξυπνος τρόπος για να το « πουλήσεις» και να προσελκύσεις κόσμο στο νησί.

Για το θέμα της παραγωγής που υπάρχει στο νησί, κρασί, λάδι κ.α δήλωσε ότι πρέπει  να συνδεθεί η αγροτοδιατροφή με τον τουρισμό.

 

«Τι έκαναν οι Κρητικοί: «κρητική ποιότητα»,  «κρητική κουζίνα», «κρητικό μπακάλικο»

Εμείς; Συζητάμε εδώ και 15 χρόνια αν πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή του επιτυχημένου «Aegean cuisine» στο Β.Αιγαίο. Προχωρά το Επιμελητήριο Χίου. Γιατί όχι ένα γενικό brand “Aegean Quality” και τα παράγωγα του»; αναρωτήθηκε ο κ. Σπιλάνης.

«Όλα αυτά προϋποθέτουν την  άριστη συνεργασία μεταξύ  της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β’  βαθμού» πρόσθεσε σε άλλη αποστροφή του λόγου του .

Τέλος για το προσφυγικό- μεταναστευτικό  είπε ότι  αντί  η Περιφέρεια να δημιουργήσει Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης   και σε συνεργασία με το Υπουργείο και τους Δήμους να παρακολουθεί και να σχεδιάζει ειδικές παρεμβάσεις με βάση τα προβλήματα που εντοπίζει, επέλεξε ανταγωνισμό στους Δήμους με Κοινωνικά Παντοπωλεία.

Γενικότερα τόνισε την έλλειψη συνεργασίας που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια   με την Περιφερειακή Αρχή  και επισήμανε ότι ο ίδιος και οι συνυποψήφιοι  του είναι άνθρωποι που ζουν την καθημερινότητα στα νησιά και γνωρίζουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα τους όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συνδυασμού “Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο”.

Ο Γιάννης Σπιλάνης θα παραμείνει στο νησί ως τη Δευτέρα που θα μεταβεί στην Ικαρία ενώ μέχρι τότε θα έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς και συλλόγους του νησιού.