Η μετακίνηση Χριστόφα στη διεκδίκηση του Δήμου Μυτιλήνης αφήνει κενή μια νευραλγική θέση αντιπεριφερειάρχη και έτσι άρχισε η αναζήτηση του  αντικαταστάτη του  στις άλλες παρατάξεις. Γιατί όχι, αφού στην προηγούμενη περίοδο αυτή η τακτική είχε αποδώσει4 επιπλέον αντιπεριφερειάρχες, συμβούλουςτης παράταξης Καλογήρου.

Όπως γράφουν τα ενημερωμένα ΜΜΕ, έφτασαν και στα δικά μας τηλέφωνα οι προτάσεις.

Όμως η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν είναι μία από τα ίδια. Δεν «είμαστε όλοι ίδιοι» για να αποζητούμε θέσεις εξουσίας απεμπολώντας τις αρχές μας.

Όταν το καλοκαίρι του 2019 διαπραγματευόμασταν τη συμμετοχή μας στη τότε νέα περιφερειακή αρχήαυτό έγινε:

  • επειδή είμαστε υπέρμαχοι της απλής αναλογικής και η διάθεσή μας ήταν να την υπερασπιστούμε παρά τους όποιους ενδοιασμούς στα πρόσωπα που αποτελούσαν την ομάδα του Περιφερειάρχη και με άγνοια των πρακτικών που ο ίδιος θα εφάρμοζε και
  • με τη προϋπόθεση σύγκλισης πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία που καταθέσαμε και όχι στο μοίρασμα θέσεων ευθύνης.

 

Η διαβούλευση εκείνη δεν τελεσφόρησε τελικά διότι ο κ .Περιφερειάρχης δεν συζητούσε  προγραμματική σύγκλιση αλλά μόνο μοίρασμα θέσεων αντιπεριφερειάρχη,διατηρώντας ο ίδιος την ελευθερία να την/τον αγνοεί όποτε το θεωρεί, για προσωπικούς λόγους, σκόπιμο.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε την Περιφέρεια να βουλιάζει αφού η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, να σταθεί αρωγός στα προβλήματα των πολιτών καινα δρομολογήσει αναπτυξιακές διαδικασίες, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν «μπορεί να βάλει πλάτη» γιατί:

  • Ο κ. Περιφερειάρχης λειτουργεί ανεξέλεγκτα, αυταρχικά, εξωθεσμικά και πελατειακά.
  • Ο μέχρι πρότινος ανεξάρτητος περιφερειάρχης φαίνεται να αναζητεί εναγώνια τη στήριξη της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές. Για το λόγο αυτό φροντίζει να μην ενοχλεί τη Κυβέρνηση και να διεκδικήσει για τους πολίτες σε κρίσιμα θέματα (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, Μεταφορικό Ισοδύναμο, Υποστελέχωση Δομών Υγείας, Υποστελέχωση Υπηρεσιών, Απαξίωση Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σεισμός Σάμου και Βρίσας και άλλες φυσικές καταστροφές, αποζημιώσεις αγροτών κλπ) ακόμη και όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) έχει πάρει σχετικές ομόφωνες αποφάσεις.
  • Ο κ. Περιφερειάρχης όχι απλά αξιοποίησε τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που έφερε η ΝΔ καταργώντας την απλή αναλογική, αλλά υποβάθμισε πλήρως το ανώτερο όργανο που είναι το ΠΣ, που το θυμάται μόνο όταν προσπαθεί να βρει συνένοχους στα λάθη του όπως με την έκτακτη συζήτηση γύρω από τη δακοκτονία που γίνεται σήμερα Τρίτη.
  • Ο κ. Περιφερειάρχης είναι στενός συνομιλητής των ακροδεξιών στοιχείων της περιφέρειας υποστηρίζοντας δημόσια τις θέσεις τους για το προσφυγικό. Τώρα,που υπέστειλε το λάβαρο της επανάστασης κατά της φαραωνικής δομής στη Βάστρια, ψάχνει διέξοδο στην «ανάπτυξη» που είχε απαξιώσει την μέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
  • Ο κ. Περιφερειάρχης έχει επιδοθεί σε μια ακατάσχετη παροχολογία, σε διορισμούς φίλων και γνωστών και υλοποίηση πανάκριβων δράσεων που έχουν ως μόνο στόχο τη προσωπική του προβολή και την επανεκλογή του.
  • Ο κ.Περιφερειάρχης και η ομάδα του είναι σταθερά απόντες από τις διαδικασίες σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, που σήμερα βρίσκονται στη πιο κρίσιμη καμπή τους, αφού δεν έχουν τίποτα να προτείνουν για να αλλάξει πορεία η Περιφέρεια μας.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν μπορεί με την οποιαδήποτε πρόφαση να συναινέσει σε αυτές τις πρακτικές, προσποιούμενη  ότι τις αγνοεί, και να συμμετάσχει στην παρούσαΠεριφερειακή Αρχή.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ λειτουργεί μέχρι σήμερα με βάση τα συμφέροντα των πολλών, καταθέτοντας συνεχώς εποικοδομητικές προτάσεις και κάνοντας συνεχή έλεγχο των πράξεων και των παραλείψεων της Περιφερειακής Αρχής.

Σήμεραόμως είναι αργά να συμπράξουμε με τον κ.Μουτζούρη και την παράταξη του, να γίνουμε το σωσίβιο για τη σωτηρία του.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν μπορεί να μπει στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ.Μουτζούρη. Αν όντως ο κ.Μουτζούρης και οι άνθρωποι της παράταξης του πίστευαν πραγματικά ότι η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και ο επικεφαλής της μπορούσαμε να βοηθούσαμε τη Περιφέρεια στο έργο της, θα το είχε αποφασίσει το 2019. Τώρα είναι αργά και όχι με δική μας ευθύνη.

Τώρα είναι ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε η επόμενη μέρα να είναι διαφορετική, με όραμα, με σχέδιο και με ελπίδα για ένα βιώσιμο αύριο.