Στα πλαίσια της Ε.Ε.Κ. πραγματοποιήθηκε ποδηλατικός αγώνας χρονομέτρησης από 12 ετών και άνω, ανδρών και γυναικών. Η εκκίνηση έγινε στην  Πλατεία Σοφούλη ενώ η διαδρομή: Πλατεία –Λιμεναρχείο-Κόμβος Μαλαγαρίου- Άνω Κόμβος Μαλαγαρίου-αναστροφή και επιστροφή από τον παραλιακό με τερματισμό στην Πλατεία.
Στις δύο φάσεις του ποδηλατικού αγώνα χρονομέτρησης με ποδήλατα πόλης και βουνού είχαμε τις τριάδες των καλύτερων χρόνων. Στην κατηγορία ποδηλάτου πόλης πρώτευσε ο Στέλιος Μανώλαρος με δεύτερο τον Νίκο Λυμπέρη και τρίτο τον Ζαφείρη Καγιόπουλο, ενώ στην κατηγορία ποδηλάτου βουνού ο Τάκης Φώκος, με δεύτερο τον Δημήτρη Σκαπέτη και τρίτο τον Σταύρο Γιάννου.
Καθόλη τη διάρκεια του αγώνα τα παιδιά από το παράρτημα Ελληνικού Οδηγισμού  μοίραζαν κλήσεις  σε όσους περπατούσαν πάνω στον ποδηλατόδρομο. Ακολούθησε επίδειξη ασφαλούς οδήγησης και έκθεση Vespa επί της παραλιακής από το Vespa Club.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος  Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος  ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ   αναφέρθηκε στα αποτελέσματα ερωτηματολογίου για την αστική συγκοινωνία της πρωτεύουσας και τα συμπεράσματα από την πιλοτική λειτουργία της. Ακόμη αναφέρθηκε στην σημασία της ανακήρυξης της Σάμου σε επίκεντρο της ΕΕΚ και στην παροχή πιστώσεων από το υπουργείο περιβάλλοντος για την κατασκευή στεγάστρων στους σταθμούς των δημορικών ποδηλάτων, ο ένας μάλιστα έξω από το δημαρχείο θα είναι βιοκλιματικός.
Η σημαντικότερη όμως στιγμή ήταν η εξαγγελία της έγκρισης που έφτασε μόλις από το Παρίσι, πως στις 13 Μαΐου 2017 θα διεξαχθεί στη Σάμο Διεθνής Ποδηλατικός Αγώνας με συμμετοχή των μεγαλυτέρων ονομάτων του αθλήματος, 200 χιλιομέτρων διαδρομών.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο για λίγο η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υπουργού περιβάλλοντος κ.Τσιρώνη η κα  Τριαντοπούλου Κρινιώ  και στη συνέχεια ο απεσταλμένος για την ΕΕΚ κος Τίκας  Βασίλης  που έκανε την παρουσίαση ντοκιμαντέρ.