Από το 2025 φαίνεται ότι η Σάμος θα μπει δειλά στο χάρτη της κρουαζιέρας πολυτελείας (luxury segment). Αυτό ήταν το συμπέρασμα της σύντομης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ανατολικής Σάμου με ανώτερα στελέχη επιλεγμένων εταιρειών της διεθνούς πολυτελούς κρουαζιέρας στο πλαίσιο σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας ως έναν ακόμα τρόπο προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Σάμου.

Στην αρχή της συνάντησης ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των εταιριών και δεσμεύτηκε προσωπικά για την υλοποίηση όλων των απαιτήσεων των εταιριών σε υποδομές που είναι απαραίτητες για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών απ την πλευρά τους εξήραν τις ομορφιές της Σάμου, ενός νησιού πολύ διαφορετικού απ’ τα ελληνικά τουριστικά νησιά όπως ανέφεραν.

Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, οι εταιρίες προγραμματίζουν τις δράσεις τους τουλάχιστον σε βάθος διετίας οπότε το 2024 έχει ουσιαστικά κλείσει και το 2025 έχει σχεδόν προγραμματιστεί. Υπάρχει ωστόσο κάποιο περιθώριο να προστεθεί και η Σάμος στον προγραμματισμό και ζήτησαν από το δήμο αναλυτικό πρόγραμμα των πολιτιστικών/ψυχαγωγικών δράσεων που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισαν ο πολιτισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός μέρους και η Σάμος έχει πολλά να προσφέρει σε αυτόν τον τομέα.

Οι εκπρόσωποι του τουρισμού της Σάμου που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ζήτησαν να έχουν όσο το δυνατό νωρίτερα ενημέρωση για το αν και πότε θα ξεκινήσει ο τουρισμός κρουαζιέρας στο νησί προκειμένου να προετοιμαστούν αναλόγως και οι επισκέπτες δεσμεύτηκαν να απαντήσουν αφού επιστρέψουν στη βάση τους κι επανεξετάσουν το πρόγραμμα τους.

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε το πρώτο βήμα ώστε η Σάμος να μπει ξανά στον χάρτη της κρουαζιέρας και να ανοίξει ακόμα μια δίοδο για την προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου.

Στόχος όλων να βρεθεί πρόσφορο έδαφος και να υλοποιηθούν οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις ώστε να ξεπεραστούν τυχών προβλήματα και να μη μείνουμε σε υποσχέσεις κι Ευχολόγια αλλά να δούμε σύντομα συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.