ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΙΣΤΗΡΙΩΝ

Με ανάρτησή του στις 8 Απριλίου ο βουλευτής του Νομού Σάμου κ. Χρ. Στεφανάδης μας έδωσε την εξήγηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, ότι για το υπερβολικό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς Σάμο φταίει ο υπερδιπλασιασμός του κόστους καυσίμων.

Κάνοντας  τις συγκρίσεις του κόστους μετακίνησης μιας τυχαίας ημερομηνίας (στις 9/5/2022) στα sites των εταιρειών, της Blue Star Ferries συγκρίνοντας τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά προς Σάμο/Χίο/Μυτιλήνη και της AEGEAN συγκρίνοντας τα αεροπορικά εισιτήρια  από Αθήνα προς Σάμο/Χίο/Μυτιλήνη.

Στον συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ φαίνονται οι κραυγαλέες διαφορές στα εισιτήρια (ακτοπλοϊκά και αεροπορικά- για όμοιες θέσεις και την ίδια ημέρα) προς τα 3 μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου και πόσο πιο ακριβά πληρώνει ο Σαμιώτης για τις μετακινήσεις του προς/από το κέντρο, αλλά και πόσο απαγορευτικό είναι το κόστος μετακίνησης των συμπατριωτών μας και τουριστών που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τη Σάμο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απλός παρατηρητής στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των εισιτηρίων που μονοπωλιακά επιβάλλουν κατά το δοκούν με πρόσχημα τις αυξήσεις των καυσίμων, η Blue Star Ferries  και η Aegean Airlines, στους νησιώτες και ιδιαίτερα στη Σάμο, που έχει να αντιμετωπίσει και τις καταστροφικές συνέπειες του φονικού σεισμού.

Απαίτηση των νησιωτών είναι να μπει έλεγχος στην αισχροκέρδεια της υπερβολικής ανατίμησης των εισιτηρίων, να αναπροσαρμοστεί σημαντικά προς τα πάνω το Μεταφορικό Ισοδύναμο προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών, να πληρώνεται στο τέλος κάθε μήνα το αντιστάθμισμα κόστους, να επεκταθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο και στην επιδότηση των καυσίμων για όλα τα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικές ανατιμήσεις στα εισιτήρια και την ενέργεια.