Tη διακήρυξη των αρχών του παρουσίασε ο Συνδυασμός  «Η Σάμος αλλάΖΕΙ» με Υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Νίκο Ζάχαρη το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ξενοδοχείο ΣΑΜΟΣ. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ζάχαρης  δήλωσε ότι το ψηφοδέλτιο αποτελείται από ανθρώπους που έχουν διαφορετική πολιτική διαδρομή αλλά έχουν κοινό πολιτικό προσδιορισμό  και όραμα για την Σάμο η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά πεθαίνει. Αρχικά απηύθυνε έκκληση στους γονείς των μαθητών που απέχουν από τα μαθήματα τους να επιστρέψουν στα σχολεία  ενώ υποστήριξε  ότι κάποιοι σκόπιμα θα χρησιμοποιήσουν μονοθεματική ατζέντα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό.

Αναφέρθηκε στον Καλλικρατικό δήμο και στα προβλήματα που είχαν προκύψει κυρίως στη Δυτική Σάμο λόγω της αναποτελεσματικής; Διοίκησης του νυν Δημάρχου Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Όσον αφορά το  πρόγραμμα «Κλησθένης 1»  ο κ. Ζάχαρης, είχε εκφράσει και πριν την κατάθεση της τροπολογίας για την κατάτμηση του Δήμου Σάμου, τις ενστάσεις του για τον τρόπο που θα ψηφιστεί αλλά και για τις επιμέρους δυσκολίες που θα προκύψουν.

Στο ερώτημα για το ποια είναι η θέση της Δημοτικής Κίνησης για το ΚΥΤ και την πιθανή μετεγκατάστασή του, ο κ. Ζάχαρης δήλωσε ότι είναι υπέρ της άμεσης αποσυμφόρησης του ΚΥΤ, της μεταφοράς του εκτός αστικού ιστού με αριθμό διαμενόντων που δε θα υπερβαίνει τον αριθμό χωρητικότητας του ενώ ζητά το υφιστάμενο να κλείσει άμεσα με παραχώρηση του και την δημιουργία ενός αθλητικού – εκπαιδευτικού –  κέντρου.

Όσον αφορά στη λειτουργία του ΧΥΤΑ απαντώντας σε σχετική ερώτηση,  δήλωσε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες που ήδη έχει ξεκινήσει σε αυτό το θέμα η νυν δημοτική αρχή, ώστε  να λειτουργήσουν προγράμματα ανακύκλωσης με ιδιαίτερα σεμινάρια για τους δημότες ώστε να παραταθεί ο χρόνος ζωής του υπάρχοντος Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης αναφέρθηκε επίσης σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα σε όλα τα χωριά, στην περιοχή του Πυθαγορείου, στα λιμενικά έργα κλπ.

Ο κ. Ζάχαρης δήλωσε ότι υπάρχει η στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως οι συνεργασίες που θα πρέπει να γίνουν  μετά τις εκλογές όπως απαιτεί θα είναι με άτομα που δεν έχουν ακραίες αντιλήψεις και απόψεις κυρίως με θέματα που αφορούν την μεταναστευτική κρίση.

Στο πάνελ βρισκόταν τρεις υποψήφιοι  του συνδυασμού η κ. Λίτσα Ρούλια, ο κ. Γιώργος Παντάπασης και ο κ. Σταύρος  Σπυρίδωνος.

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΡΧΩΝ

Η Σάμος είναι ένα νησί με πολύ σημαντική ιστορία και πολιτισμό, με παράδοση απελευθερωτικών αγώνων και κοινωνικών κινημάτων, με φυσικές ομορφιές αλλά και με τεράστια προβλήματα.

Ο συγκεντρωτισμός του «Καλλικράτη»,σε συνδυασμό με τις ασκούμενες συντηρητικές αυτοδιοικητικές πολιτικές,παρόπλισαν και απαξίωσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Σάμου είναι ορατά σε όλους μας, κατοίκους και επισκέπτες. Δεν εφαρμόζονται πολιτικές προς όφελος των συμπολιτών μας. Η  φωνή του δημότη δεν εισακούεται και δεν λαμβάνεται υπόψη, τα κοινοτικά και τοπικά συμβούλια χωρίς αρμοδιότητες και πόρους υποβαθμίστηκαν.Οι μειώσεις πόρων και η υποστελέχωση υπηρεσιών,σε συνδυασμό με το αναποτελεσματικό μοντέλο της«απόμακρης» δημαρχοκεντρικής διοίκησης,έχουν οδηγήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες του νησιού μας στο χαμηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας.

Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση  «Κλεισθένης Ι» (2018) αποσκοπεί στη διόρθωση των στρεβλώσεων του «Καλλικράτη», καθιερώνοντας μια μεγάλη τομή, την απλή αναλογική.

Με την απλή αναλογική αλλά και με μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, όπως η αποσύνδεση των κοινοτικών εκλογών από τα δημοτικά ψηφοδέλτια, η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες, τα δημοτικά δημοψηφίσματα, η ισχυροποίηση των επιτροπών διαβούλευσης και των λαϊκών συνελεύσεων, υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αβεβαιότητα και ανησυχία στη Σάμο. Τα οκτώ χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας έχουν συνθλίψει την οικονομική δραστηριότητα,διαλύσειτην κοινωνική συνοχή, καταρρακώσειτην αισιοδοξία και την ελπίδα, ευνοούν ακροδεξιές και αντιδραστικές φωνές.Επιπλέον επιβάρυνση δίνει στην πρωτεύουσα του νησιού,τα τελευταία3 χρόνια,ο υπερπληθυσμός προσφύγων/μεταναστών και οι άθλιες συνθήκες  διαβίωσής τους στο ΚΥΤ.Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί  το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στη Σάμο, με πολύ αρνητικές συνέπειες: Οι κακές συνθήκες διαβίωσης δυσφημούν το νησί μας και ο υπερπληθυσμός «παραβιάζει» το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Σάμου έχει επιδείξει στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας κατανόηση, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά η μη επίλυση του προβλήματος έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια ανοχής της τοπικής κοινωνίας.

 

Συνειδητοποιούμε πλέον όλοι ότι η Σάμος, το νησί μας, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και συνάμα ιστορικό σταυροδρόμι.

Απέναντι στην κυνική άποψη ότι «τίποτε δεν αλλάζει» και «όλοι ίδιοι είναι», που αδρανοποιεί και εγκλωβίζει την κοινωνία στο αδιέξοδο, η απάντησή μας μπορεί να είναι μόνο η συμμετοχή, οι προγραμματικές συγκλίσεις και η αποφασιστικότητα δράσης με συγκροτημένο και ιεραρχημένο πρόγραμμα, κρατώντας ανυποχώρητα τις διαχωριστικές «κόκκινες» γραμμές απέναντι σε ακροδεξιές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις.

Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε όχι μεταξύ μας, αλλά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας: Τοναναπτυξιακό σχεδιασμό,τη τροποποίηση του χωροταξικού, την ύδρευση &τη διαχείριση υδάτινων πόρων,την προβολήτου νησιού ως τουριστικού προορισμού, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, την προστασία του φυσικού &του δομημένου περιβάλλοντος, τηκαθαριότητα & διαχείριση των απορριμμάτων,τις υποδομές στην παιδεία, στονπολιτισμό και αθλητισμό, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο δημότη & επισκέπτη, τις συγκοινωνίες, την κοινωνική στήριξη στους οικονομικά αδύναμους, τη φροντίδα στη τρίτη ηλικία, τηναξιοποίηση χρηματοδοτικών (ευρωπαϊκών & εθνικών) προγραμμάτων,το οδικό&αγροτικό δίκτυο.

Αυτά τα μεγάλα προβλήματα που είναι κοινά για όλο το νησί καθώς και οιπροσπάθειες για καθαρότερη πόλη και χωριά και για άμεση εξυπηρέτηση του συνδημότη μας με υπηρεσίες που του αξίζουν,συνθέτουν το πεδίο παρεμβάσεωνστο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανατολικής Σάμου, με εξειδικευμένες θέσεις για ουσιαστικές αλλαγές,για την καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας.

Είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια με την ελπίδα, την αισιοδοξία, τηνκοινωνική αλληλεγγύηκαι τα έργα.

Όλες και όλοι εμείς, ενεργοί πολίτες της Ανατολικής Σάμου που συγκροτούμε,με συλλογικότητα και όραμα,τη δημοτική κίνηση«η ΣάμοςαλλάΖΕΙ», μια πλατιά και ενωτική,δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, έχονταςαταλάντευτη πίστη στις πανανθρώπινες αξίεςκαι στις αρχές της ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας,

στοχεύουμε:

 • να δημιουργήσουμεσαφές προγραμματικό πλαίσιομε ιεραρχημένες προτάσεις και στόχους
 • να το καταθέσουμε και να το συζητήσουμε μαζί σας
 • να μοιραστούμε ιδέες και να δεχθούμε εναλλακτικές προτάσεις απόεσάς
 • να δώσουμε την εκλογική μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές
 • να αγωνιστούμεμαζί σας για
 • τη δημοκρατία και τη κοινωνική αλληλεγγύη
 • την ισόρροπη και βιώσιμηανάπτυξη
 • την πρόοδο του νησιού μας

ώστε να γίνει ο Δήμος μαςκαι η Σάμος

 

 • το νησί του Πυθαγόρα
 • το νησί της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης
 • το «έξυπνο» νησί
 • το «πράσινο» νησί

 

 • τόπος ελκυστικός για τους επισκέπτες μας
 • τόπος αξιοβίωτος,για να ζούμε και να δημιουργούμεμε αξιοπρέπειακαι περηφάνεια