Με ανακοίνωση της Δημοτική Παράταξη ” Η Σάμος ΑλλάΖει”  αναφέρεται στις ξενοφοβικές  φωνές  που πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα  και καλούν σε σε βιαιοπραγίες ενάντια σε πρόσφυγες/μετανάστες .

Συγκεκριμένα  στο σχετικό δελτίο τύπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

“Ο Πρωθυπουργός  Κυρ. Μητσοτάκης ανέβαλε (;)  την επίσκεψή του στη Σάμο το Σάββατο 29/2 και δεν μάθαμε πως διαμορφώνονται οι κυβερνητικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Επομένως το μπλόκο -αποκλεισμός της Ζερβού παραμένει και απαιτούμε η κυβέρνηση της ΝΔ να ακυρώσει τις επιτάξεις-ΠΝΠ και τις υπερδομές- τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά, να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά μετακινώντας τους πρόσφυγες/μετανάστες σε ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική χώρα κάνοντας αναλογική κατανομή καθώς και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτέλους πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να στηλιτεύσουμε και να καταδικάσουμε κάθε ενέργεια η οποία δεν εντάσσεται στο παραπάνω αγωνιστικό πλαίσιο και εκτρέπεται σε ξενοφοβικές  και ακροδεξιές πρακτικές, καλώντας είτε σε βιαιοπραγίες ενάντια σε πρόσφυγες/μετανάστες (που η κυβέρνηση της Τουρκίας εργαλειοποιεί ενάντια στην ΕΕ και Ελλάδα) είτε σε μέλη ΜΚΟ που εργάζονται στο νησί είτε σε συμπολίτες  μας.

 Την Κυριακή το βράδυ στην πόλη της Σάμου «πιάνει φωτιά»  βανάκι της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. Είναι το τρίτο  περιστατικό εμπρησμού στην πόλη  μας (λεωφορείο συμπολίτη μας και αποθήκη ιματισμού ΜΚΟ) και μετά από  αλλεπάλληλες στο παρελθόν εκφοβιστικές ανατινάξεις κροτίδων και οβίδων.

Καλούμε επιτέλους την πυροσβεστική και  της δυνάμεις ασφαλείας να δώσουν τα πορίσματά τους και να μην υπάρξει καμμιά συγκάλυψη.

3.      Κάνουμε ξεκάθαρο ότι  το μπλόκο-αποκλεισμός της Ζερβού γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το πλαίσιο και την  ευθύνη την έχει η συντονιστική επιτροπή (στην οποία συμμετέχουμε ως δημοτική παράταξη με το δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Αξιώτη) και όχι   κάποιοι που επιδίδονται σε face control  απόψεων  και προπηλακίζουν όσους δεν συμφωνούν μαζί τους (και αναφερόμαστε  στην επίθεση που έγινε την Δευτέρα ξημερώματα στο Δημήτρη Καρβελά, υποψήφιο της παράταξης μας «η Σάμος αλλάΖΕΙ» (https://www.facebook.com/dimitris.karvelas.100/posts/10216748827898643).

Τέτοιες ενέργειες που διχάζουν το νησί δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν.

Η αποτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού από  την κυβέρνηση της ΝΔ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δυστυχώς «απασφαλίζει  το τζίνι» της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.  Οι νησιώτες στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο από παγκόσμιο παράδειγμα προσφοράς,  αλληλεγγύης και ανθρωπισμού που κατέθεσαν και καταθέτουν για μια 5ετία στο δράμα των προσφύγων/μεταναστών, κινδυνεύουν  από μικρές μειοψηφικές ακροδεξιές ομάδες να αμαυρώσουν  την εικόνα μας.

Ø  Κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας για λογική, ψυχραιμία και   δημοκρατική αυτοσυγκράτηση.

Ø  Καλούμε την κυβέρνηση για

Άμεση  αποστολή πλοίων και αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με μεταφορά των προσφύγων/μεταναστών σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει επιτέλους να επιδείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της”.