ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δευτέρα 27.3.2023)   ρωτήσαμε τον Δήμαρχο για την πορεία αποκατάστασης  των κτιρίων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 και  από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχουν δοθεί οι πιστώσεις (3.850.000 ευρώ) για να δημοπρατηθούν τα έργα.

Σε προηγούμενα Δελτία τύπου (17.10.22 και 9.2.23) έχουμε αναδείξει τις μεγάλες καθυστερήσεις για τη χρηματοδότηση των μελετών και τις παλινωδίες της κυβέρνησης και του βουλευτή.

Το Σεπτέμβριο του 2022,   σε κοινή σύσκεψη στην Αθήνα (υφυπ. Τριαντόπουλος-βουλευτής Σάμου-Δήμαρχος Γ. Στάντζος) ζητήθηκαν από το Δήμο οι μελέτες για τα κτίρια των  Δημοτικών Σχολείων για να εκτελέσει τα έργα αποκατάστασης  η ΚΤΥΠ ΑΕ.  Αντιδράσαμε τότε ως δημοτική παράταξη και είπαμε στο Δήμαρχο,  σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, ότι η εμπλοκή της ΚΤΥΠ ΑΕ δεν είναι καλή επιλογή λόγω των εγγενών προβλημάτων που έχει η εν λόγω κρατική υπηρεσία και εγκυμονεί κινδύνους για  μεγάλες καθυστερήσεις στις δημοπρατήσεις και στην αποκατάσταση των κτιρίων των σχολείων.

Πέντε μήνες αργότερα, επανήλθαμε, επειδή  βλέπαμε  την αδράνεια της ΚΤΥΠ ΑΕ και ζητήσαμε από το Δήμαρχο να απαιτήσει από τα αρμόδια Υπουργεία, ως Δήμος Ανατολικής Σάμου, το συνολικό ποσόν που απαιτείται (3,85 εκατομμύρια ευρώ) και να δημοπρατηθούν οι αποκαταστάσεις των Δημοτικών Σχολείων  με τις διαδικασίες που προβλέπονται  και με ευθύνη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας.

Προχθές, με Δελτίο τύπου, ο βουλευτής του νομού επαίρεται  ότι  «η Κυβέρνηση πιστή στις εξαγγελίες της συνεχίζει την πλήρη αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον Νομό μας» και ανακοινώνει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσκαλεί Δήμους και περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα να υποβάλλουν πρόταση για χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.  Με έκπληξη όμως διαπιστώνουμε στην πρόσκληση ότι, για το Δήμο Ανατολικής Σάμου, διατίθεται  το ποσόν των 2.450.000 € όταν οι μελέτες για την αποκατάσταση των σχολείων απαιτούν χρηματοδότηση 3.850.000 ευρώ. Απαιτούνται επομένως ακόμη  1.400.000 € για να μπορέσει να δημοπρατήσει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου.

Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, ο Δήμος θα αναγκαστεί να «κόψει» από την πρόταση που θα υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών αρκετά από τα Δημοτικά Σχολεία στα οποία απαιτείται να γίνουν έργα και κάποιοι πρέπει να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις στους  γονείς, που τα παιδιά τους θα κάνουν μαθήματα  σε μη κατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες για πολλά χρόνια ακόμη.