ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ!

ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Από τις 30 Οκτώβρη μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει σχετικά με τις σοβαρότατες συνέπειες του σεισμού στη ζωή των κατοίκων του νησιού. Πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις δακρύβρεχτες δηλώσεις των πρώτων ημερών υπάρχει η ουσιαστική εγκατάλειψη των κατοίκων να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

 1. Δεκάδες κτίρια είναι επικίνδυνα και συνεχίζουν να απειλούν καθημερινά τη ζωή όσων ζουν σε γειτονικά ή διέρχονται κοντά τους. Οι διαδικασίες κατεδάφισης γίνονται με ρυθμούς χελώνας σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ ολόκληρες γειτονιές θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της ασφάλειάς μας, ούτε γίνονται ενέργειες για την άμεση κατεδάφιση των επικινδύνων με πρόσχημα τη γραφειοκρατία. Ήδη σε πρόσφατο μετασεισμό πέσανε δύο ερείπια στην περιοχή του Όρμου, ενώ στα υπόλοιπα μεγάλωσαν οι ρηγματώσεις.
 2. Την ίδια στιγμή ενώ η εκκλησία της Παναγίας πλέον αποτελεί το πιο επικίνδυνο κτίριο του Καρλοβάσου, πάρθηκε απόφαση από την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης να γίνει άρση της ετοιμορροπίας. Σε απλά λόγια το ερείπιο θα παραμείνει εκεί για χρόνια και μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα υποστήριξης και αναστήλωσής του θα παραμένει ως μια τεράστια απειλή για την περιοχή. Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για τους κατοίκους που ζουν σε γειτονικά σπίτια και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για τα καταστήματα και τα γραφεία που υποχρεώθηκαν να μετεγκατασταθούν. Καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει για το πότε μπορούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια και τα καταστήματά τους. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει τι θα συμβεί και ποιος θα πληρώσει αν υποστεί φθορά γειτονικό ακίνητο από κατάρρευση του ερειπίου. Και ακόμη χειρότερα, όσο το ερείπιο δεν προστατεύεται, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση τραυματισμού κάποιου διερχόμενου.
 3. Στα χωριά η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων αποτελείται από πετρόκτιστα. Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές που σαν ντόμινο μεταφέρθηκαν από το ένα σπίτι στο άλλο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα είτε να κρίνονται επικίνδυνα, είτε να συνορεύουν με επικίνδυνα. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και ο κίνδυνος της μαζικής φυγής από τα χωριά είναι ορατός.
 4. Καμία ουσιαστική πρόνοια δεν υπάρχει για τους ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν. Τα ξενοδοχεία δεν μπορούν παρά να αποτελούν προσωρινή λύση, μέχρι να εξασφαλιστεί δωρεάν στέγη. Ακόμη και αυτή η επιδότηση ενοικίου παραμένει προφορική υπόσχεση, αφού κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα δοθεί, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και για πόσο.
 5. Το λεγόμενο επίδομα πρώτης ανάγκης, όχι μόνο δεν έχει δοθεί ακόμη, αλλά μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους αφού επιβλήθηκαν ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόσχημα από την πλευρά του Δήμου είναι ότι δεν φτάνουν τα λεφτά!!!
 6. Η καταγραφή των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ κάποιες ζημιές αρνούνται να τις καταγράψουν. Τα οχήματα που καταστράφηκαν από το σεισμό ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, αφού οι επιτροπές δεν προχωρούν στην καταγραφή τους και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος ευθαρσώς δήλωσε ότι υπεύθυνες για την αποζημίωση των οχημάτων είναι … οι ασφαλιστικές εταιρίες!
 7. Δεν έχει υπάρξει απόφαση και λύση σχετικά με την μεταστέγαση των σχολείων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει πιεστικό λόγω της πανδημίας, όμως απαιτείται άμεση διευθέτηση. Τα παιδιά μας πρέπει να εγκατασταθούν σε ασφαλή κτίρια μέχρι να ολοκληρωθεί η επισκευή των σχολειών τους.
 8. Το «πολυπόθητο» ΦΕΚ που πανηγύρισε βουλευτής και τοπική αυτοδιοίκηση αφορά αποκλειστικά στη διαδικασία αποζημιώσεων –και όχι για όλους, και όχι πλήρως!- για την αποκατάσταση των κτιρίων, μέσα από μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία που ουδείς την διευκρινίζει.  Το ΦΕΚ διευκρινίζει ότι δεν θα αποζημιωθούν όλες οι καταστροφές. Παραπέμπει σε άτοκο δανεισμό, ενώ είναι γνωστό ότι τα λαϊκά νοικοκυριά είναι τόσο επιβαρυμένα που δεν μπορούν να δανειστούν ούτε ένα ευρώ ! Η μεγάλη πλειοψηφία θα τα επισκευάσει όπως-όπως ή θα τα αφήσει κατεστραμμένα και θα τα ξεπουλήσει στους αετονύχηδες που καιροφυλακτούν.

 

Οι κάτοικοι ζητούν απαντήσεις και διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους. Αντί αυτού εισπράττουν αδιαφορία και πλήρη άρνηση της κυβέρνηση και του Δήμου να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Δεν θέλουμε λόγια του αέρα, υποσχέσεις που την άλλη μέρα θα ξεχαστούν. Διεκδικούμε την άμεση λύση όλων των σοβαρών προβλημάτων, στην ίδια δύσκολη καθημερινότητά μας δεν θα φορτωθούμε και με άλλα βάρη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ – ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
 • ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
 • ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΣΩΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
 • ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ – ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ – ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ
 • ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΣΠΙΤΩΜΕΝΟΥΣ – ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
 • ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12, 11ΠΜ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ