Έκθεση ζωγραφικής Χρίστου Κουτσουρά

Η Προμηθέας Δεσμώτης

Υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Σάμου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ηραία–Πυθαγόρεια» το περιοδικό Απόπλους διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Χρίστου Κουτσουρά με θέμα «Η Προμηθέας Δεσμώτης». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Art Space Pythagorion του Schwarz Foundation (στο Πυθαγόρειο), θα διαρκέσει από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 25 Ιουνίου 2023 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το
Σάββατο 27 Μαΐου στις 8 το απόγευμα. Για τον Χρίστο Κουτσουρά, το έργο του και την Προμηθέα Δεσμώτη θα μιλήσουν οι: Βαγγέλης Δημητριάδης, Χρίστος Λάνδρος και Έλενα Χουσνή.

«Οι γραμμές – διαδρομές της σκέψης, που χαράσσει ο Χρίστος Κουτσουράς στα έργα της έκθεσης, κυλούν με ανεξέλεγκτη πολυφωνία και αποκαλύπτουν την εσωτερική κρυφή αλήθεια του. Εξάπτουν τη φαντασία. Μας οδηγούν έξω από τη λογική, και μας υποχρεώνουν να καταλήξουμε, αντί στην αποκόμιση του οποιουδήποτε συμπεράσματος, στο ερώτημα «κατά πόσο οι πρωτοβουλίες της διαχρονικής Προμηθέα μπορούν να επηρεάσουν προς το καλύτερο το μέλλον της ανθρωπότητας».

Βαγγέλης Δημητριάδης

«Τόσο στα σχέδια, τα χαρακτικά όσο και στους πίνακες του Χρίστου Κουτσουρά μπορεί κανείς να διακρίνει μια εσωτερική φλόγα που επιδιώκει να εκφράσει την αγωνία του ανθρώπου να απελευθερωθεί ατομικά, να ορίσει τον εαυτό του, αλλά και να συμπαρασύρει τους συνανθρώπους του σε έναν κόσμο ελεύθερο, που στροβιλίζεται αέναα όπως οι καλλιτέχνες του χορού που προσπαθούν με την κίνηση του σώματος να φτάσουν στην τελειότητα. Υπ’ αυτή την έννοια η ζωγραφική τέχνη του Κουτσουρά είναι, νομίζω, η φωτιά που ο καλλιτέχνης κλέβει από τους εκλεκτούς για να τη δώσει στους ανθρώπους στα πλαίσια μιας κοσμικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

Χρίστος Λάνδρου

«Ή έκθεση ζωγραφικής του Χρίστου Κουτσουρά με τίτλο Η Προμηθέας Δεσμώτης περιλαμβάνει έργα που πραγματεύονται την ελευθερία (= έλευσις ορίων) ως μια διαδικασία ατομικής και κοινωνικής πορείας προς την κατάκτηση της αυτοπραγμάτωσης. Εμπνευσμένα από την τραγωδία του Αισχύλου, φέρουν συμβολισμούς για τη μάχη του ανθρώπου για ελευθερία και αποτίναξη των δεσμών –εσωτερικών και εξωτερικών– για την αυτο-τελείωση μέσα από την πνευματική του εξέλιξη με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης».