ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. καλεί τους Φορείς-Μέλη της, όλα τα Α.μεΑ. και τις οικογένειές τους να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας που έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε όλα τα νησιά, την Τετάρτη 22 & την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου με το πλαίσιο των θέσεων μας που ήδη σας έχουμε κοινοποιήσει στις 13/1/2020 και σε όλα τα Μ.Μ.Ε. Βορείου Αιγαίου.

Οι θέσεις της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. για το προσφυγικό είναι οι ακόλουθες:

Η Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. στηρίζει το αίτημα που εκφράζεται από τη μεγάλη  πλειοψηφία των νησιών να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή προσφύγων, να κλείσουν ολα τα Hotspots τώρα. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη τόσο για τα νησιά μας, όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες αθλιότητας.

Μόνο ρεαλιστικό αίτημα είναι, ο άμεσος απεγκλωβισμός των ανθρώπων αυτών από τα νησιά και τη χώρα. Όχι στην μετατροπή των νησιών μας σε «ΦΥΛΑΚΕΣ ΨΥΧΩΝ». Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα χειροτερέψουν το πρόβλημα αφού ετοιμάζονται νέα hot spots, πολύ μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και «κλειστά». Δηλαδή φυλακές που θα οδηγήσουν σε νέες εκρηκτικές και απάνθρωπες καταστάσεις.

Καθένας και καθεμιά, όσοι σταθερά έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και τη θέση τους για κλείσιμο του hot spots κόντρα στις αποφάσεις ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά! Έχουν τεράστια ευθύνη και οι τοπικοί άρχοντες που δεν υλοποιούν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις στηρίζοντας σήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πρόταση για κλειστά κέντρα στο όνομα του ρεαλισμού.

Εδώ και τώρα Απαιτούμε :

  • Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots, για το νησί μας η ΒΙΑΛ, στην Λέσβο η Μόρια και το κέντρο κράτησης στην Σάμο. Κανένα νέο κέντρο! Στα νησιά να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφa στους πρόσφυγε για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους. Σε όλη τη διαδικασία να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες.
  • Ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ θύματα των πολέμων.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Για την Π.Ο.Α. με Α.Β.Α.

Το Δ.Σ.