ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις της χρονιάς πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα η ΕΛΜΕ Σάμου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Όπως ήταν φυσικό τις συνελεύσεις απασχόλησαν κυρίως το ζήτημα της αξιολόγησης που επιχειρείται φέτος να εφαρμοστεί ακόμη πιο συγκεκριμένα και ασφυκτικά μέσω των μεντόρων, των ενδοσχολικών συντονιστών, των ατομικών φακέλων των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών ομίλων, όπως και το ζήτημα της ακρίβειας και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται για όλον τον λαό. Όπως ήταν επίσης φυσικό συζητήθηκαν και κάποια ζητήματα εξίσου σημαντικά, που προκύπτουν κάθε χρόνο, μα δεύτερης γραμμής για την εποχή και τις ανάγκες της, όπως είναι τα προβλήματα με τα κενά και τις τοποθετήσεις, τις συγχωνεύσεις τμημάτων στην ΕΛΜΕ, τα ιδιαίτερα προβλήματα ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια.

Αυτό που δεν είναι καθόλου φυσικό ήταν η ιεράρχηση που επέλεξαν τα Δ.Σ. και των δύο σωματείων για όλα αυτά τα θέματα. Στην κινητοποίηση και την στάση εργασίας που αποφασίστηκε (από την συνέλευση στην ΕΛΜΕ και από το Δ.Σ. στον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών) για την Πέμπτη 29/09, αναδείχθηκε πολύ έντονα αυτή η «παράδοξη» ιεράρχηση και η αναντίστοιχη για την εποχή έμφαση στα πιο ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου, παραμερίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα επίδικα της αξιολόγησης και της δυσβάσταχτης ακρίβειας που θα διαμορφώσουν την φετινή χρονιά σε μια από τις πιο δύσκολες των τελευταίων δεκαετιών.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, παραποιώντας ουσιαστικά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, διάβασε την ανακοίνωση του Δ.Σ. που λίγο έως πολύ ανέφερε τα παραπάνω επίδικα ως «τα γενικότερα προβλήματα» ενώ ανέδειξε ως κύρια αιτήματα της στάσης εργασίας  την αντίθεση μας στις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις αυθαιρεσίες στις τοποθετήσεις συναδέλφων. Χαρακτηριστικό της πρόθεσης του Δ.Σ. να ρίξει το βάρος στα πιο ιδιαίτερα εκπαιδευτικά προβλήματα ήταν και το πανό της ΕΛΜΕ, που το μόνο που έγραφε ήταν «όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων», σαν να βρισκόμαστε σε μια εποχή που δεν έχουν περάσει οι νόμοι της αξιολόγησης, ο νόμος Χατζηδάκη που επιχειρεί να παραλύσει τα σωματεία, σε μια εποχή που δεν θα μπαίνει ζήτημα επιβίωσης για τον λαό τους επόμενους μήνες.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, στο ίδιο κλίμα, έβγαλε ανακοίνωση για την στάση εργασίας και την συγκέντρωση με μόνα ζητήματα τα κενά και τις τοποθετήσεις και την ΕΔΕ που διεξάγεται για τρία μέλη του ΚΕΔΑΣΥ, ενώ για άλλη μια φορά δεν είχε ούτε ένα πανό στην συγκέντρωση να αναδεικνύει τα αιτήματα του σωματείου και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. λάμψανε δια της απουσίας τους, ακόμη και τα μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης που υποτίθεται ψήφισαν την πρόταση για την στάση και την συγκέντρωση.