Τρία χρόνια και επτά μήνες από τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή δύο παιδιών, η Σάμος μετράει ακόμη πληγές. Σεισμοπαθείς που περιμένουν την κρατική αρωγή, κίτρινα κτίρια που περιμένουν να επισκευαστούν ή να κριθούν κατεδαφιστέα καθώς έχει επιδεινωθεί η κατάστασή τους, δρόμοι που περιμένουν να ανοίξουν και να διατεθούν ξανά στην κυκλοφορία, σχολεία που στεγάζονται σε κοντέινερ. Το κράτος, λίγο υπεράνω ευθυνών, λίγο αναρμόδιο… και η γνωστή καραμέλα «φταίνε οι πολίτες που δεν έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι μηχανικοί που στέλνουν ελλιπείς φακέλους».

 

Στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών που κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2024 η βουλεύτρια  Έλενα Ακρίτα και την οποία συνυπέγραψαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο μεν πρώτος  απαντά φυσικά ότι δεν έχει ευθύνη αφού την ευθύνη έχουν οι σεισμοπαθείς και οι μηχανικοί τους, ο δε δεύτερος δηλώνει αναρμόδιος, καθώς αρμόδιος είναι ο πρώτος. Κανείς όμως από τους δύο δεν απαντά στα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές.

Κανείς δεν μιλά για την υποστελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας (ΔΑΕΦΚ), κανείς δε μιλά για το λόγο που οι υπάλληλοι  της αρμόδιας υπηρεσίας δεν έχουν έρθει στο νησί μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, κανείς δεν μιλά για το λόγο που έπρεπε την επόμενη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών η Υπηρεσία αυτή, με τον φόρτο εργασίας που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει, να μεταφερθεί σε άλλο Yπουργείο και να μείνει έτσι ανενεργή για μήνες. Κυρίως όμως δεν απαντούν για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης  του νησιού και τον χρονικό του ορίζοντα. Ίσως γιατί δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές,  ας ρίξουμε όλοι μια ματιά γύρω μας. Αλήθεια μας αξίζει να ζούμε ανάμεσα σε ερείπια και να μας λοιδορούν οι υπουργοί; Ας τους απαντήσουμε με την ψήφο μας.

 
Το συντονιστικό της Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΑΜΟΥ