Την ανάγκη άμεσων και μαζικών κινητοποιήσεων του λαού της περιοχής, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν από τον υποχρεωτικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και στα άλλα νησιά, πρότεινε για μια ακόμη φορά η Λαϊκή Συσπείρωση στη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που συγκάλεσε ο δήμαρχος.

Δυστυχώς όπως διαπιστώσαμε και σε αυτή τη σύσκεψη, απουσιάζει η θέληση της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων, να αναμετρηθούν με την ουσία του προβλήματος και να αντιπαρατεθούν με την πολιτική της Ε.Ε και της κυβέρνησης που προκαλούν και επιτείνουν το πρόβλημα. Μένουν στη περιγραφή των επιπτώσεων και δεν έχουν εμπιστοσύνη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πρέπει να κλιμακωθούν και οι οποίες είναι οι μόνες που μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη πρωτοβουλιών από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, από τα σωματεία και τους άλλους φορείς για να δοθεί αγωνιστική απάντηση και διέξοδος στο πρόβλημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε στη σύσκεψη το παρακάτω υπόμνημα με τις θέσεις της και τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 9-12-2019

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μια μόνη διεκδικητική γραμμή μπορεί να ανησυχήσει πραγματικά την κυβέρνηση. Η διεκδικητική γραμμή της μηδενικής ανοχής στον εγκλωβισμό, στην αθλιότητα των χοτ σποτ που υποβιβάζει ανθρώπους σε σκουπίδια, στα σχέδια για νέες φυλακές, στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.
Είναι το πλαίσιο πάλης που ο σαμιακός λαός αποφάσισε με τη μεγαλειώδη κινητοποίηση της 7ης Φλεβάρη 2019 :

  • Να κλείσουν όλα τα hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά!
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.
  • Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε.-Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα
  • Στα νησιά να υπάρχει ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Σ’ αυτή τη γραμμή πάλης μπορεί να συναντηθεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και να δώσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα, για να έχει θετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον και για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών:
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της με λήψη άμεσων μέτρων

  1.  Να ναυλώσει πλοία για την άμεση μεταφορά προς την ηπειρωτική χώρα όλων των υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν εντός κι εκτός ΚΥΤ σε άθλιες συνθήκες που επιδεινώνονται λόγω και του χειμώνα. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για όσους παραμείνουν και για όσο παραμείνουν.
  2. Να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλες τις αναγκαίες θέσεις για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, του ΚΥΤ, του Δήμου και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου
Κώστας Τζίχας
δημοτικός σύμβουλος