Μετά από πολλά χρόνια, στο σχεδιασμό του δήμου Ανατολικής Σάμου και μέσω του Προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» (πρώην «Φιλόδημος»), εντάχθηκε η βελτίωση της αγροτικής οδοποιϊας.

Γεγονός που – σε μεγάλο βαθμό – οφείλεται στην επιμονή της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  που για χρόνια ολόκληρα προβάλλει και διεκδικεί μια ουσιαστική παρέμβαση στο αγροτικό οδικό δίκτυο και τις υποδομές του, για την διευκόλυνση των αγροτοκτηνοτρόφων του δήμου και του νησιού μας συνολικότερα.

Τελευταία και ειδικότερα για το πρόγραμμα «Τρίτσης»,  η «Λαϊκή Συσπείρωση»  ήταν η μόνη παράταξη που ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου τον Μάϊο 2020, να καταθέσουμε προτάσεις για δράσεις που θεωρούσαμε ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν σ’ αυτό, στους άξονες Πολιτική Προστασία, Ποιότητα Ζωής, Περιβάλλον και Ψηφιακή Σύγκλιση. Τον Ιούνιο του 2020 υποβάλλαμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων τις οποίες θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή μας. Μεταξύ των άλλων για το θέμα της Αγροτικής Οδοποιϊας, αναφέραμε ότι απαιτούνται: «Αντιπλημμυρικά και προστατευτικά τεχνικά έργα  μόνιμης προστασίας του αγροτοδασικού οδικού δικτύου, που θα εξυπηρετήσουν τους αγροτοκτηνοτρόφους αλλά θα αποτελέσουν και υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος».

Όταν ανακοινώθηκε, 3 χρόνια μετά, ότι εγκρίθηκε η συγκεκριμένη χρηματοδότηση παρ’ ότι ήταν σαφές ότι δεν επαρκεί για όλο το δίκτυο, νοιώσαμε δικαιωμένοι για την προσπάθειά μας. Όμως, έχουμε εν μέρει διαψευστεί, διότι βλέπουμε ότι  το κύριο αγροτοδασικό δίκτυο του Καρβούνη, που καλύπτει  τα χωριά Πύργος , Μεσόγειο, Πάνδροσο, Βουρλιώτες κλπ, έχει μείνει εξ’ ολοκλήρου έξω από τη μελέτη.

Απ’ αυτή την άποψη είναι εύγλωττη η έκπληξη που δηλώνει ο  Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος ο οποίος δεν ρωτήθηκε καν για τις πραγματικές ανάγκες και με τις διαπιστώσεις του οποίου συμφωνούμε και τις στηρίζουμε.

Επειδή, έχουμε μέχρι τώρα δυο παραδείγματα από τέτοια προγράμματα στο παρελθόν με τα οποία ασφαλτοστρώθηκαν!!! αγροτικοί δρόμοι σε πεδινές περιοχές αντί να γίνουν τεχνικά  έργα στο κυρίως αγροτικό δίκτυο,  θεωρούμε ότι και ο σημερινός σχεδιασμός είναι τουλάχιστον άστοχος και καταδικάζει τους αγροτοκτηνοτρόφους του ορεινού όγκου του Καρβούνη να συνεχίσουν να παλεύουν με κατεστραμμένους και δύσβατους δρόμους για να συντηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Καλούμε τη δημοτική αρχή, να μην  προχωρήσει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης. Να προχωρήσει σε σύσκεψη των ενδιαφερομένων αγροτών και  των δημοτικών παρατάξεων με τους μελετητές του έργου με στόχο  να γίνει τροποποίηση της μελέτης η οποία πρέπει πρωτίστως,  να συμπεριλάβει το κεντρικό αγροτικό δίκτυο του Καρβούνη που είναι και το πλέον ευάλωτο καθώς  και τις πιο προβληματικές αρτηρίες από το υπόλοιπο αγροτικό δίκτυο.