ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Στρατηγικός σχεδιασμός της Π.Β.Α 2021/2027 συζητήθηκε στην τακτική συνεδρίαση της Π.ΒΑ στις 22/02/23. Ένας «αναπτυξιακός σχεδιασμός» copy paste των κυβερνητικών εντολών χωρίς να λαμβάνονται υπ οψιν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών αλλά ακόμη και αυτών των ανθρώπων που διοικεί η Περιφερειακή Αρχή του Β.Αιγαίου….
 Όσα περιλαμβάνει ο μακρόπνοος “στρατηγικός σχεδιασμός” στις 195 σελ στην ουσία, είναι σχέδια επί χάρτου για να μην πούμε φληναφήματα καθώς αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο εξειδικεύει όσα προβλέπονται στους αναπτυξιακούς νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα αστικά κόμματα, μέχρι σήμερα για να προωθήσουν τους στόχους της πράσινης ευρωπαϊκής συμφωνίας, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με άλλα λόγια, της ασύδοτης ανάπτυξης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και της εξαθλίωσης των λαών.
Ουσιαστικά, σε αυτους τους σχεδιασμούς δεν αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση, δεν καλύπτονται τα προβλήματα μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των νησιών μας.
Παρά τους εύηχους τίτλους των ειδικών στόχων για έξυπνη πράσινη κοινωνική ανάπτυξη, ανάπτυξη υποδομών και ενίσχυση εξωστρέφειας και τα λοιπά, στην ουσία περιγράφονται οι βασικοί κλάδοι που θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις για να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων με τον παραπέρα αφανισμό των υφιστάμενων ακόμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων..
Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε εκφράσει κατα καιρούς τη στρατηγική μας σε όλα όσα προβλέπονται σε αυτόν τον “Στρατηγικό Σχεδιασμό, και αναπτύσονται στην τοποθέτηση που έκανε η επικεφαλής μας Αγλαία Κυρίτση κατα την συζήτηση του συγκεκριμένου σχεδίου στη συνεδρίαση, η οποία εν συνόλω επισυνάπτεται.
Ακολουθει η τοποθέτηση.
… γι΄ αυτό και καταψηφίζουμε .

Στρατηγικός σχεδιασμός του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγραμματος της Π.Β.Α 2021-2027

 

Κύριοι της διοικούσας αρχής, για άλλη μια φορά αποδεικνύετε ότι εφαρμόζετε copy paste τις κυβερνητικές εντολές χωρίς να λαμβάνετε υπ οψιν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αλλά ακόμη και αυτών των ανθρώπων που διοικείτε…

Και είμαστε σίγουροι ότι και οι δικοί σας εκλεγμένοι εάν δεν ακολουθούσαν άκριτα τις άνωθεν εντολές και μελετούσαν ουσιαστικά τις 195 σελ, θα καταλάβαιναν ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες όσα περιλαμβάνει ο μακρόπνοος “στρατηγικός σχεδιασμός” είναι σχέδια επί χάρτου για να μην πούμε φληναφήματα…

 

Και θα αναφέρω μερικά παραδείγματα για να γίνουμε κατανοητοί.

Αναφέρετε στο σχεδιασμό, στη σελ. 185, το στόχο πολιτικής 2, μεταξύ των 7 δεικτών για «μείωση της ενεργειακής ένδειας σε ποσοστό μικρότερο του 10% των ατόμων που δεν μπορούν να συντηρήσουν ζεστό το σπίτι τους…».

Δεν οφείλουμε να ρωτήσουμε: «μα που ζειτε κύριοι; όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων κυκλοφορούν με μπουφάν και κουβέρτες μέσα στα σπίτια τους;»

 

Για πιο στρατηγικό σχεδιασμό μιλάτε και μάλιστα με στόχο κάλυψης 100% στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης , όταν, ας μην πάμε μακριά, στη Σάμο, που είμασταν δυο 24ωρα πριν, η πλειοψηφία των μαθητών στεγάζονται ακόμη σε κοντέινερ;

Και σαν να μην έφτανε αυτό παρακάτω επισημαίνετε ότι οι ευρωπαϊκοί ευρυζωνικοί στόχοι, προβλέπουν ότι ως το 25, όλα τα σχολεία θα έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, λες κι αυτή η παροχή,κι αν ακόμα γινει, θα λύσει το κυρίαρχο πρόβλημα της εκπαίδευσης…

 

Ή σε άλλο σημείο αναφέρετε: «στοχεύοντας στην ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν μάλιστα με διευρυμένο ωράριο…,» στοχεύετε σε κάλυψη 50%…». Κουβέντα όμως για το ότι υπάρχουν τεράστια κενά σε προσωπικό που αυτό καλύπτει τις ανάγκες φύλαξης, καθαριότητας, για να έχουμε να πούμε και να δείξουμε κάτι στους τουρίστες, να πουλήσουμε “τουριστικό προϊόν”…τρομάρα μας….

 

Να αναφερθούμε στον άλλο σημαίνοντα στόχο: «ενίσχυση των επιχειρήσεων¬, όπου κάνετε λόγο για εξωστρέφεια στις εθνικές και διεθνείς αγορές, Με ποια εργαλεία;

Με τις συνθήκες ακρίβειας, ενεργειακής φτώχιας που τα λουκέττα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα νησιά μας διαρκώς πληθαίνουν, και οι υπόλοιπες δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει; (- εκεί, έχοντας μια κάποια επίγνωση της κατάστασης, κατεβάζετε τον πήχη σε ένα 15%….)

 

Και σε τι άλλο να πρωταναφερθούμε…

Στα επίπεδα φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού, που ο σχεδιασμός σας δεν μπαίνει καν στον κόπο να αναφέρει τα ντροπιαστικά για τη χώρα και την περιφέρειά μας ποσοστά, όταν οι συνθήκες φτωχιάς αγγίζουν στο Β. Αιγαίο πρωτοφανή ποσοστά;

Ή όταν στη σκιά των σκανδάλων και της διαφθοράς με θύματα ανήλικα παιδιά, να μη γίνεται λόγος για τις ευθύνες του κράτους και της πολιτείας και το σημαντικότερο, τι κάνουμε εμεις ως αιρετοί, πώς πιέζουμε ώστε να υπάρχει πρόληψη, μέριμνα που είναι υποχρέωση του κράτους και όχι των ΜΚΟ… Αρκειστε όμως στο να αναφέρετε στόχο επιτυχίας 33%… σε τι κύριοι της διοικούσας αρχής;

 

Τι νόημα έχει κύριοι συνάδελφοι να αραδιάζουμε σελίδες επί σελίδων σε στρατηγικούς στόχους και οράματα για την υγεία, να καταγράφουμε σε αριθμούς τα τμήματα και τους Οργανισμούς που διαθέτει η Περιφέρεια όταν αυτά στο σύνολο τους έχουν τεράστια κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σε εξοπλισμό, όταν η υγεία στα νησιά μας είναι στην εντατική και με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη ζωή των νησιωτών μας;…

Οταν οι αεροκομιδές πληθαίνουν, γιατί τα περιστατικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Οταν τα μικρά νησιά και οι κάτοικοί τους ζουν καθημερινά με το φόβο και την ανασφάλεια, όταν τα ασθενοφόρα , σε όλα τα νησιά μας, τα οδηγούν, αν υπάρχουν, σε πολλές των περιπτώσεων οι ίδιοι οι πολίτες για να αποφύγουν τον θάνατο που καραδοκεί….

Χιλιοειπωμένα, όλα αυτά, αλλά όταν τα λέμε χαρακτηριζόμαστε γραφικοί… κι αυτοί που δεν θέλουν την ανάπτυξη.

Ε ναι λοιπόν, την ανάπτυξη όπως την οραματίζεται η ΕΕ και την υλοποιούν οι κυβερνήσεις με μακρύ τους χέρι και εκτελεστικά όργανα τις περιφέρειες και τους δήμους, εμείς δεν την θέλουμε.

Εμείς θέλουμε να αναμετρηθούμε με τα καθημερινά, με τα βασικά προβλήματα των νησιωτών μας, με όσα καθιστούν δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτική τη ζωή στα νησιά μας, όπως την εργασία, τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων ,τις υποδομές υγείας και παιδείας και τη στελέχωση τους, με την παραγωγή και το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων μας,που πουλάνε κοψοχρονιάς τα προϊόντα τους και τα μοσχοπληρώνουν οι καταναλωτές τους.

 

Για τις συγκοινωνιες, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές (πόσοι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες στη Σάμο γιατί, αν έρχονταν θα ξέμεναν μια βδομάδα και τα λεφτά της μετακίνησης όπως γνωρίζετε πρώτα τα πληρώνουν απ την τσέπη τους και στην καλύτερη των περιπτώσεων τα παίρνουν πίσω δυο μήνες μετά..) Τα παιδιά αλλα και οι νησιώτες όλοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό…

Εμείς λοιπόν επιμένουμε να μιλάμε για την ουσία της στρατηγικής και των στόχων. Και η ουσία είναι ότι αυτό το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα 2021-2027 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών που κερδοσκοπούν στο όνομα της ανάπτυξης με συμπαραστάτη και καθοδηγητή την ΕΕ και τη στήριξη του συνόλου των κυβερνήσεων, με υλοποιητή τις Περιφερειακές Αρχές που ασκούν την ίδια πολιτική.

Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο εξειδικεύει όσα προβλέπονται στους αναπτυξιακούς νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα αστικά κόμματα, μέχρι σήμερα για να προωθήσουν τους στόχους της πράσινης ευρωπαϊκής συμφωνίας, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με άλλα λόγια, της ασύδοτης ανάπτυξης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και της εξαθλίωσης των λαών.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε εκφράσει κατα καιρούς τη στρατηγική μας σε όλα όσα προβλέπονται ς’ αυτόν τον “Στρατηγικό Σχεδιασμό……”

Παρά λοιπόν τους εύηχους τίτλους των ειδικών στόχων για έξυπνη πράσινη κοινωνική ανάπτυξη, ανάπτυξη υποδομών και ενίσχυση εξωστρέφειας και τα λοιπά, στην ουσία περιγράφονται οι βασικοί κλάδοι που θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις για να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων με τον παραπέρα αφανισμό των υφιστάμενων ακόμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων..

 

Στο πνευμα αυτό εντάσονται και οι “σχεδιασμοί” για τα φαραωνικά αιολικά πάρκα που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα νησιά μας καταστρέφοντας το μοναδικό σε κάλος φυσικό περιβάλλον τους, στο βωμό του κέρδους.

(Αλήθεια τι γίνεται εδώ με την “τουριστική προβολή” σας; “Αξιοθέατα” και γιγάντιες ανεμογεννητριες;

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την κατηγορηματική αντίθεση μας σ’ αυτά τα ολέθρια σχέδια .

Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι με την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας όπως και όλων των άλλων πηγών ενέργειας όμως με σεβασμό, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και αποκλειστικά για την κάλυψη των ανάγκών των νησιών μας.. Όχι για τα τερατώδη κέρδη των πολυεθνικών.

Ουσιαστικά λοιπόν σε αυτους τους σχεδιασμούς δεν αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση, δεν καλύπτονται τα προβλήματα μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των νησιών μας, όπως εμείς τις ιεραρχούμε… γι΄ αυτό και καταψηφίζουμε .