Δικαιολογημένη ήταν η ανησυχία της Λαϊκής Συσπείρωσης  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου για την εκχώρηση χώρων του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου, που βρίσκεται στο Βαθύ της Σάμου, στο-ιδιωτικών συμφερόντων- «Ινστιτούτο γήρατος και μακροζωίας» η λειτουργία του οποίου θα χρηματοδοτείται για μια 20ετία από το Υπ. Ανάπτυξης.

Στη συνεδρίαση του Π.Σ. στις 18-3-2021, χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση για όσους την ευαγγελίζονται και την χρησιμοποιούν, πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ κ. Στεφανάδη, ως εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη  Σάμου και της Περιφερειάρχης Αρχής,η εκχώρηση του Επικούρειου στους ιδιώτες. Αγνοώντας την πρόταση των πολιτιστικών φορέων για αναβολή του θέματος, ώστε να ενημερωθούν με στοιχεία και πιο συγκεκριμένα επί της πρότασης.

Η πλειοψηφία του Π.Σ. εκχωρεί και άλλους χώρους στο «Ινστιτούτο γήρατος και μακροζωίας», και λέμε κι άλλους χώρους, γιατί όπως πληροφορηθήκαμε ήδη έχει παραχωρηθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή  Αρχή, από το 2014  άλλο ένα κτήριο, αυτό που στεγάζονταν το πρώην Κ.Ε.Γ.Ε. στο Βαθύ της Σάμου και χωρίς- έως σήμερα- να παράξει και να παρουσιάσει κάποιο επιστημονικό έργο.

Η ΛΑ.Σ. με τις δυνάμεις που διαθέτει στο Π.Σ. στήριξε την πρόταση των φορέων του πολιτισμού για αναβολή του θέματος και κατέθεσε την πρόταση της, για να παραμείνει και να λειτουργήσει για το σκοπό που χρηματοδοτήθηκε και ανακαινίστηκε, δηλαδή την στέγαση των φορέων του πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση και στην λειτουργία του, θέση μας παραμένει:  να απαιτήσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτηθεί η ίδια από τα αρμόδια Υπουργεία (Πολιτισμού και Ανάπτυξης) αφού όπως υποστηρίζει δεν μπορεί να «αντέξει» το λειτουργικό κόστος του κτιρίου το οποίο ούτως ή άλλως θα χρηματοδοτείται όπως «εγγυήθηκε» ο τοπικός βουλευτής για μια 20ετία από τα υπουργεία, λόγω  της σύμπραξης που θα γίνει δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η άλλως, να συζητήσει τη συλλειτουργία του μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Αν. Σάμου.

Τονίζουμε για μία ακόμη φορά πως δεν είμαστε αντίθετοι με την επιστημονική έρευνα, αρκεί αυτή να γίνεται από το δημόσιο και να χρηματοδοτείται από το Κράτος, να είναι δωρεάν και σε όφελος όλου του λαού.

 Τέλος καλούμε όλους τους φορείς του πολιτισμού και άλλους φορείς του νησιού, αλλά και όλο το λαό να αντιδράσουν άμεσα τις επόμενες ημέρες, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση και να παραχωρηθεί ο  χώρος του Επικούρειου στους φορείς πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας και στο λαό του νησιού μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και στους Δήμους δηλώνει πως θα είναι στο πλευρό των φορέων  και θα τους στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις .

 

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑ.Σ.:

Αγλαΐα Κυρίτση, Σταμάτης Φιλιππής,

Γιώργος Αμπατζής, Στέλιος Σταμούλος