Η κυβέρνηση, που εν μέσω πανδημίας δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο για τη διαφύλαξη της υγείας των εγκλωβισμένων μέσα σε άθλιες κι επικίνδυνες δομές προσφύγων και μεταναστών, που ανέστειλε ακόμη και το δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, φρόντισε να επεξεργαστεί και να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμη αντιδραστικό νομοσχέδιο που -και αυτό- θα συζητηθεί και ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Λίγο μόλις διάστημα μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν στα νησιά ενάντια στη δημιουργία κάθε είδους φυλακής εγκλωβισμού, η κυβέρνηση προκλητικά έρχεται τώρα με το νομοσχέδιο, σε συνέχεια και της απαράδεκτης ΠΝΠ που επιτάσσει εκτάσεις, να νομοθετήσει τα κλειστά «πολυδύναμα» κέντρα κράτησης στα νησιά, όπου θα συνυπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι, οι ευάλωτοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης, αλλά και τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επιμένει στην εφαρμογή της εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε και εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μετατροπή της χώρας σε φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Εντείνει την καταστολή στα σύνορα. Διαπραγματεύεται με την τουρκική κυβέρνηση για τις τύχες των ξεριζωμένων προσφύγων, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στο όνομα της επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που κατατίθενται από ανθρώπους που αναγκάζονται να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καταπατούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων ανηλίκων, με παρεμβολή σειράς εμποδίων και «παγίδων», με νέες συντμήσεις προθεσμιών που οδηγούν σε fast track αποφάσεις απόρριψης αιτήσεων, με γενίκευση της κράτησης.

Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη θέση του ΚΚΕ για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους. Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και την πλαισίωσή της με εξωτερικούς, ιδιώτες νομικούς, νέα βιομηχανία μετακλητών υπαλλήλων, αντί για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο προχώρησε στην απαράδεκτη απόλυση 17 συμβασιούχων εργαζομένων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, που πετάει στον «Καιάδα» τους ξεριζωμένους, υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεις διευκόλυνσης ξένων μεγαλοεπενδυτών και των οικογενειών τους για άδειες διαμονής και χρυσές βίζες, ενίσχυσης του κεφαλαίου, παροχής φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού ασκουμένων χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως και διευκόλυνσης των Αμερικανών υποτρόφων του ιδρύματος Fulbright να εκδίδουν γρήγορες και ευέλικτες θεωρήσεις εισόδου, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και άμβλυνσης του αντιιμπεριαλισμού.

Τέλος, συνεχίζεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια, που με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τα εισάγει και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την κλιμάκωση της καταστολής και του φακελώματος και με στρατιωτικά μέσα (με τη συνδρομή Frontex και ΝΑΤΟ), με τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο όνομα της αποτροπής. Μια πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο αυξάνονταν τα κύματα των ξεριζωμένων και που, τώρα, απογειώνει η ΝΔ.

 

 

6/5/2020

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ