Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που διοργανώθηκε από την  Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών και το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ανάμεσα στα σχολεία τα οποία προκρίθηκαν ήταν και το Πρώτο Γυμνάσιο Σάμου, το οποίο παρουσίασε την επιστημονική του εργασία με θέμα την Ανακύκλωση. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα Γ΄ 2 του Πρώτου Γυμνασίου πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την Ανακύκλωση αφορμώμενο από το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων στο οποίο συμμετέχει με θέμα » Τέχνη και Ανακύκλωση». Οι μαθητές μας  Ευαγγελία Κουτσοδήμου, Βασιλική Κολλάρου και Βασιλική Νιτσόλα με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, Αθανασίας Σταυροπούλου (φιλόλογος) και Σοφίας Κουμούτση (μαθηματικός), ετοίμασαν και παρουσίασαν με επιστημονικό τρόπο την εργασία τους στο Συνέδριο, αφού προηγουμένως προκρίθηκαν μίας αυστηρής επιλογής από κριτές πανεπιστημιακούς και σχολικούς συμβούλους. 

Στο συνέδριο οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών, που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών με Ερευνητικά Ινστιτούτα ή Πανεπιστήμια, με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή μαθητών από πρότυπα και πειραματικά Λύκεια της Ελλάδας, από όλα τα σχολεία της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Ίμβρου, από σχολεία της Κύπρου και κατά τη διάρκειά του αντάλλαξαν απόψεις για την επιστήμη και την εκπαίδευση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν, επίσης, όλοι τις εξαιρετικές προσκεκλημένες ομιλίες του Καθ. Στέφανου Τραχανά, Διευθυντή του Κέντρου Διαδικτυακών μαθημάτων mathesis του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: Οι «πιτσιρικάδες» που άλλαξαν τον κόσμο, και του Καθ. Χαρίτωνα Πολάτογλου, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με θέμα: Θεωρητικές Ιδέες που γεφυρώνουν τις διάφορες κλίμακες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 350 μαθητές, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και Πανεπιστημίων καθώς και ερευνητές. Οι καθηγητές και ερευνητές που παρακολούθησαν το συνέδριο εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των ερευνητικών εργασιών των μαθητών και από την επαγγελματικότητα των παρουσιάσεων τους.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής του Πρώτου Γυμνασίου Σάμου επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες  στους παρακάτω χορηγούς για την ευγενική χορηγία τους προς το Γυμνάσιό μας.

Πιο συγκεκριμένα ευχαριστούμε:

  • την αεροπορική εταιρεία Aegeanairlinesγια την προσφορά της στο σχολείο μας πέντε εισιτηρίωνμετ΄επιστροφής για τη μετάβαση τριών μαθητριών και δύο καθηγητριών στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος.

Η προσφορά έγινε κατόπιν μεσολαβήσεως του κου ΔημητρίουΚασμιρλή, ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού πρακτορείου RheniaTours.

  • το ίδρυμα Schwarzκαι προσωπικά την κα Ελευθερία Ξανθοπούλουγιατο ενδιαφέρον της και την οικονομική κάλυψη των φόρων του αεροδρομίου.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη βοήθειά τους την κυρίαΓεωργάτουΜάρω και τους κυρίους Αλεξίου Νίκο και Τσιλιγκριάν- ΣιδεριάδηΚυριάκο.

Η παρούσα προσφορά έχει για μας ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες και αποτελεί αρωγό στην προσπάθεια που κάνουμε για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον τόπο μας.