ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν για άλλη μια χρονιά η Συνάντηση Κορυφής για την Διακυβέρνηση (Samos Summit) και τα θερινά σχολεία για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (OpenGov) και την Ψηφιακή Καινοτομία & Νεοφυή Επιχειρηματικότητα (DigiBus), τα οποία διοργανώθηκαν από το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και φιλοξενήθηκαν στο Καρλόβασι της Σάμου από την 26η έως την 30η Ιουνίου και από 3η έως την 7η Ιουλίου 2023 αντίστοιχα.
Στα πλαίσια του θερινού σχολείου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (OpenGov), και μετά την εναρκτήρια 3ήμερη Συνάντηση Κορυφής ειδικών της διακυβέρνησης (Samos Summit), οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις αλλά και διαδραστικά σεμινάρια (workshops) διεθνούς φήμης ερευνητών και καθηγητών στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καλύπτοντας θέματα όπως οι έξυπνες πόλεις, οι νέες τεχνολογίες (π.χ. blockchain) και η χρήση εφαρμογών τους στον δημόσιο τομέα, η τεχνητή νοημοσύνη στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικών βασισμένων στα (μεγάλα) αλλά και ανοιχτά δεδομένα, η διαχείριση της νομικής πληροφορίας, και η χάραξη νέων ερευνητικών μονοπατιών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και των τεχνολογιών πληροφορικής (ICTs).
Το θερινό σχολείο για την Ψηφιακή Καινοτομία & Νεοφυή Επιχειρηματικότητα (DigiBus) ακολουθεί τη μεθοδολογία “Berkeley Method of Entrepreneurship” του ομώνυμου πανεπιστημίου των ΗΠΑ και υποστηρίζει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων αλλά και του ομαδικού πνεύματος, με στόχο την παρουσίαση και βράβευση των καλύτερων ιδεών προς ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων με αντίκτυπο στην κοινωνία. Διεθνούς φήμης ομιλητές από μεγάλες και νεοφυείς επιχειρήσεις, κάλυψαν θέματα από τη σύλληψη της ιδέας έως την εύρεση χρηματοδότησης, την ανάπτυξη επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων και, έχοντας το ρόλο του μέντορα, καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες/διαγωνιζόμενους στη διαμόρφωση των ιδεών τους.
Τα θερινά σχολεία διοργανώθηκαν σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια όπως το Danube University of Krems της Αυστρίας, το Delft University of Technology της Ολλανδίας, το Sapienza University of Rome της Ιταλίας, και το United Nations University με έδρα στην Πορτογαλία. Επιπλέον, τα θερινά σχολεία υλοποιήθηκαν υπό την αιγίδα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως το HORIZON2020 έργο “Towards a Sustainable Open Data Ecosystem” (ODECO) https://odeco-research.eu/, το έργο COMPAIR https://www.wecompair.eu/, το έργο HEI-PROMETHEUS https://hei-prometheus.eu/, το έργο PYTHIA https://thepythiaproject.com/en/, αλλά και με την υποστήριξη οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Διαλειτουργικότητας (Interoperable Europe Academy), Links Foundation Italy, Digital Flanders Belgium, Lisbon Council EU, Deloitte Greece κ.α.
Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, με έδρα το Καρλόβασι, και επιστημονικά υπεύθυνος της διοργάνωσης, δήλωσε: “Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που για μια ακόμη χρονιά η Σάμος είναι για μερικές ημέρες στο επίκεντρο των εξελίξεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την επιχειρηματικότητα. Όσα ακούστηκαν και βιώθηκαν αυτές τις ημέρες στη Συνάντηση Κορυφής και στα θερινά μας σχολεία έγιναν άμεσα γνώση και εμπειρία σε φοιτητές από την Ευρώπη και τον κόσμο.
Τις δύο αυτές εβδομάδες, συνολικά πάνω από 60 ομιλητές, καθηγητές, διδακτορικοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές, και μέντορες από 12 χώρες της Ευρώπης (πανεπιστήμια, εταιρείες, διεθνείς οργανισμοί) παρευρέθηκαν στη Σάμο (αλλά και διαδικτυακά, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία) προκειμένου να συμμετέχουν στη δεκαπενθήμερη αυτή γιορτή της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Μαζί τους, νέοι φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ευρώπη που έχουν τώρα γνώσεις και πιστοποιήσεις από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και λίγο Σάμο στις αναμνήσεις τους!”