Κοινή δήλωση των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου

«Η ελληνική Κυβέρνηση να καταψηφίσει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης»

Φωτογραφία από την πρόσφατη συνάντηση των τριών δημάρχων με τον Πρωθυπουργό

Τη διαφωνία και την αντίθεσή τους, στο προτεινόμενο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συζητείται αυτή την περίοδο εκφράζουν οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, Χίου Σταμάτης Καρμαντζης και Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, σε κοινή δήλωση τους. Όπως αναφέρουν οι τρεις δήμαρχοι οι οποίοι φιλοξενούν στα όρια των δήμων τους δομές Καταγραφής – Ταυτοποίησης και διαμονής αιτούντων άσυλο, το προτεινόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου προωθεί την απαλλαγή της πλειοψηφίας των κρατών μελών από το βάρος των ευθυνών τους, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα κράτη πρώτης υποδοχής, δημιουργώντας γκρίζες ζώνες στα αναττολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

«Το νέο Σύμφωνο, αναφέρουν οι Στρατής Κύτελης, Σταμάτης Κάρμαντζης και Γιώργος Στάντζος,  χρήζει ουσιαστικών τροποποιήσεων και βελτιώσεων. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λειτουργήσουν με τρόπο που να διασφαλίζει τις κοινές αξίες της Ε.Ε., ενισχύοντας τους μηχανισμούς προστασίας των συνόρων μας. Είναι φανερό πως, το νέο Σύμφωνο για το άσυλο και την μετανάστευση, συνιστά αποδυνάμωση του σημερινού ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την αλληλεγγύη, την προστασία των συνόρων μας και τον ρόλο των ΜΚΟ.

Η Ελληνική Κυβέρνηση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πρέπει να καταψηφίσει το σχέδιο αυτό, προωθώντας τις θέσεις της, που δεν είναι άλλη από την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό το πνεύμα πρέπει να αποτυπωθεί στην νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς αστερίσκους και ερωτηματικά. Οι κάτοικοι των νησιών μας παραμένουν σε ετοιμότητα και εγρήγορση μέχρι την πλήρη απόσυρση όλων των επιζήμιων για τις ζωές μας διατάξεων του σχεδίου του νέου Συμφώνου», καταλήγουν στην κοινή δήλωσή τους οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου.

πηγη: ΣΤΟ ΝΗΣΙ