Επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Δήμο Σάμου και στους νεοεκλεγέντες δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου   απέστειλε η εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ  με το αίτημα να υπάρξουν ρυθμίσεις  για τους εργαζόμενους του Δήμου Σάμου  ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το διαχωρισμό.

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ απαιτεί να ληφθούν άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις από την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν σχετικά με την κατανομή του προσωπικού των ΟΤΑ, από το διαχωρισμό του μέχρι τώρα ενιαίου Δήμου Σάμου.

Για την κατανομή του προσωπικού, οι προϋποθέσεις που θα ληφθούν υπόψη είναι οι εξής:

Οι υπηρεσιακές ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των συνιστώμενων δήμων.

Ο κλάδος και η ειδικότητα των εργαζομένων.

Ο τόπος κατοικίας και η οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων.

Τυχόν προβλήματα υγείας.

Και, τέλος, τα έτη υπηρεσίας των εργαζομένων.

Η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προωθήθηκε με διαδικασίες εξπρές, με πολύ προχειρότητα, χωρίς να λάβει υπόψη της τις τεράστιες δυσκολίες που θα αντιμετωπιστούν κατά την ίδρυση των νέων δήμων. Στην ίδια ρότα συνεχίζει και η νυν κυβέρνηση της ΝΔ. Σκοπός είναι η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παρά πέρα υποβάθμιση του συνόλου των υπηρεσιών, αλλά και της υλικοτεχνικής υποδομής, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίησή τους. Για αυτό δεν αναφέρουν λέξη για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αντιθέτως για ακόμα μια φορά μετακυλούν το πρόβλημα στο ήδη λειψό προσωπικό, που θα κληθεί για ακόμα μια φορά να βάλει το χέρι στην τσέπη σε τυχόν υποχρεωτική μετακίνησή του.

 

Τα κενά και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στην Σάμο είναι μεγάλα και δεν αντιμετωπίζονται. Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ διεκδικεί να τηρηθούν οι διαδικασίες κατανομής του προσωπικού με βάση τις οικειοθελείς αιτήσεις των συναδέλφων. Επίσης, αναδεικνύει την υποστελέχωση που διαμορφώνεται σήμερα στους νέους δήμους και από προσωπικό, αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση στον ενιαίο Δήμο Σάμου. Επιπλέον, είναι φανερό ότι η εντατικοποίηση για το προσωπικό, μόνιμο και μη, θα οξυνθεί στο έπακρο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι:

Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά υποχρεωτική μετακίνηση συναδέλφου. Οι όποιες μετακινήσεις να γίνουν μετά από οικειοθελή αίτηση των συναδέλφων. Τα όποια κενά εξακολουθούν να υπάρχουν, να καλυφθούν με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οικονομικές εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίσταται, άμεσα να αποπληρωθούν στους συναδέλφους, ώστε την 1η του Σεπτέμβρη, ημερομηνία έναρξης των νέων δήμων, να μην υπάρχουν οφειλές απέναντι στους συναδέλφους».

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

Σταμάτης Φιλιππής                                        Μανώλης Παχυμανώλης