Το προεδρείο της Ε.Α.Υ.Ν. Σάμου, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ. ΣΤΕΦΑΝΗ Νικόλαο, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των ψυχικά πασχόντων ατόμων, τα οποία χρήζουν ακούσιας νοσηλείας.

Η εν λόγω συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα, με διάχυτη την διάθεση εύρεσης λύσεων και από τις δύο πλευρές και αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επισκέψεώς μας, για τον ίδιο ως άνω λόγο, στην Υφυπουργό Υγείας Κα ΡΑΠΤΗ Ζωή, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας. Η Κα Υφυπουργός από την πλευρά της, τόσο στην προ ημερών μεταξύ μας συνάντηση, όσο και κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Σάμο, εισάκουσε με ενδιαφέρον τους προβληματισμούς μας επί του θέματος και δεσμεύτηκε για την εξεύρεση λύσεων, όπως και άμεσα έπραξε με προσωπική της πρωτοβουλία.

Ένα χρόνιο και μείζον ζήτημα, αυτό της ορθολογικής διαχείρισης των ατόμων που χρήζουν ακούσιας νοσηλείας, δείχνει να βρίσκει επιτέλους λύση, μετά από τις διαρκείς, επίμονες και τις στοχευμένες ενέργειες μας σαν Ένωση. Αποτέλεσμα αυτών ήταν το αυτονόητο, δηλαδή οι ψυχικά ασθενείς να αντιμετωπίζονται εξαρχής ως ασθενείς εντός των δομών υγείας και όχι ως επικίνδυνοι για την δημόσια τάξη και ασφάλεια, παραμένοντας επί ημέρες στις αστυνομικές υπηρεσίες.Ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε περιπτώσεις ψυχικά ασθενών ατόμων, αυτά παρέμειναν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, μέχρι και την μεταγωγή τους σε ψυχιατρικό ίδρυμα της Αθήνας.

Αποτελεί κεκτημένο και συνάμα υποχρέωση όλων μας η διαφύλαξή αυτού του διαδικαστικού, εν αναμονή και του υπό ψήφιση νέου σχετικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο σύμφωνα με τις υποσχέσεις, θα διορθώσει πολλά ακόμα από τα κακώς κείμενα.

 

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

          Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ                                                ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ