Μπορεί ο κόσμος του Βορείου Αιγαίου να χαιρέτησε την συνάντηση των πέντε δημάρχων των νησιών που “σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος” για το μεταναστευτικό, στην πραγματικότητα όμως θα έπρεπε να είναι πλέον ευνόητο μετά από 5 χρόνια πως το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο.

Το μεταναστευτικό σαν φαινόμενο δεν μπορεί να λυθεί με κάποιες “πανσαμιακές συμμαχίες” -πλουσίων και φτωχών, συντηρητικών και προοδευτικών, παπάδων, εργατών και φοιτητών- που σαν λύση προσπαθούν πάντα να περιορίσουν το πολιτικό πλαίσιο στο να κλείσουν τα hotspots, να μην ανοίξει κανένα καινούριο και να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες στην ενδοχώρα και από εκεί στην Ευρώπη.

Μετά από 5 χρόνια, θα έπρεπε ήδη να είχαμε θέσει τις βάσεις για την κατανόηση της κατάστασης αρχικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε σωστές κινήσεις όλοι μαζί. Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως αποτύχαμε, αφού το βάρος τελικά έχει πέσει στα θύματα και όχι στους θύτες. Παίζουν χαστούκια μεταξύ τους οι παππούδες μας για το άμα οι μετανάστες είναι τρομοκράτες ή όχι.

Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε ποτέ για τους λόγους που μπορεί τόσες χιλιάδες άτομα να ξεσπιτώνονται για να έρθουν στην Ευρώπη και κατά πόσο μπορεί εμείς οι ίδιοι να έχουμε κάποιο μερίδια ευθύνης σε αυτό. Δεν αναφερόμαστε στους φασίστες που δεν έχουν εξ αρχής σκοπό να υιοθετήσουν μια λογική σκέψη που να βγάζει φταίχτες τα αφεντικά τους, αναφερόμαστε όμως στους υγιείς σκεπτόμενους πολίτες της Σάμου:

Οι στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, η αποικιακή αλαζονεία των μεγάλων δυνάμεων, η φτωχοποίηση και εξαθλίωση του παγκόσμιου νότου, η κλιματική αλλαγή που έχει ξεκινήσει ήδη να μετράει τα πρώτα της θύματα είναι κάποιοι λόγοι που θα έπρεπε σίγουρα να βρίσκονται σε κάθε πλαίσιο “αγανακτισμένων πολιτών”.

Όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση με την αντίληψη για τις τέλειες συνθήκες ζωής και την ανώτερη κουλτούρα των Ευρωπαϊκών λαών (γιατί η εξαθλίωση των χαμηλότερων τάξεων ή το γεγονός ότι ο φασισμός και ο ναζισμός γεννήθηκαν στην Ευρώπη δεν αναφέρεται πουθενά), δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση που τόσα εκατομμύρια άτομα αφήνουν τα σπίτια τους από τον νότο για ένα καλύτερο αύριο.

Συνεπώς, το μεταναστευτικό δεν πρόκειται να τελειώσει κάποια στιγμή σύντομα γιατί όπως φαίνεται η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας έχει νοηματοδοτήσει την κοινωνική και πολιτική ζωή. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να παλέψουμε, είναι να βρεθούμε ενωμένοι από τα κάτω και να χτίσουμε έναν πολυμορφικό αγώνα, ενάντια στην εκμετάλλευση, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον βιασμό της φύσης.

Όποιος νομίζει πως η κοινή ανακοίνωση των δημάρχων θα έχει αποτελέσματα βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Δεν υπολογίζει το κατά πόσο είναι στο χέρι της κάθε κυβέρνησης να περιορίσει τις ροές, τα χρήματα που παίζουν από πίσω, τις πιέσεις που ασκούνται από όλους όσους πλουτίζουν πάνω σε ανθρώπινες ζωές. Η λύση είναι μόνο μια:

Να βγούμε μπροστά και να δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν έχουν.

-Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου