ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δημοτικό Συμβούλιο 16ης Δεκεμβρίου 2020

 

Κατά το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16 Δεκεμβρίου 2020, κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν αν ο Δήμος προτίθεται να κάνει χρήση της απόφασης 11171/9.9.2020 (ΦΕΚ 3944/15.9.2020), προκειμένου η αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία κυλικείων και καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης εντός του νέου ΚΥΤ να ανήκει στον Δήμο.

Η “Ανατροπή” ήταν αντίθετη σε αυτή τη “συνεργασία” που ζητάει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς από την πλευρά του ούτε έχει συνεργαστεί αλλά και ούτε έχει λάβει ως δεσμευτικές τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιθέτως, υλοποιεί ένα “έργο” πολύ μεγάλης κλίμακας, εγκαταστάσεων και πολλών διαμενόντων, παρά τις αντιρρήσεις και των κατοίκων του νησιού.

Η απάντηση στο αίτημα του Υπουργείου πρέπει να είναι ότι δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους συναλλαγές. Και αν κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος τάσσεται υπέρ, αποδεικνύει εκ των υστέρων ότι  οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι μάταιες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Σάμος βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη και έχει χτυπηθεί από πολλές πλευρές. Παρά το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μηδενιστεί, η “Ανατροπή” εξακολουθεί να εμμένει στη θέση της: καμία δομή στο νησί μας και κλείσιμο της ήδη υπάρχουσας.

Όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας καταψήφισαν αυτή την πρόταση, η οποία τελικώς δεν πέρασε με 20 ψήφους κατά και 5 υπέρ.