Δημοτικό Συμβούλιο 12ης Φεβρουαρίου 2021

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως στις 12 Φεβρουαρίου 2021, κατά την ώρα των ανακοινώσεων-ερωτήσεων η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” αναφέρθηκε στα εξής:

  1. Λόγω της επίσκεψης του Υπουργού κ. Μηταράκη στο νησί μας το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, τέθηκε το ερώτημα εάν ο Δήμαρχος πραγματοποίησε κάποια συνάντηση μαζί του και ποια τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής. Η απάντηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι ο Υπουργός «Ήρθε, είδε και απήλθε. Δεν ήρθε στον Δήμο, δεν συνάντησε κανέναν, δεν ξέρουμε τίποτα.» Επομένως, ως παράταξη καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε αναφορά έγινε από τα ΜΜΕ για συνάντηση του Υπουργού με εκπροσώπους του Δήμου είναι αναληθής.
  2. Εάν γνωρίζει ο Δήμος πότε θα παραληφθούν οι προκατασκευασμένες αίθουσες για τα σχολεία και επιπλέον εάν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα οι χώροι και οι υποδομές προκειμένου να τοποθετηθούν οι αίθουσες αυτές. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα παραληφθούν οι προκατασκευασμένες αίθουσες και οι κατάλληλες εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, διότι τώρα επιλέχθηκαν οι χώροι, για τους οποίους ενημερώθηκε το σώμα.

 

Επιπλέον, κατά την ημερήσια διάταξη, σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν ο καθορισμός θέσεων άσκησης στάσιμης εμπορικής δραστηριότητας για την πόλη της Σάμου. Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες όλες οι δημοτικές αρχές δεν έχουν επιλύσει αυτό το σημαντικό ζήτημα, της δημιουργίας ενός κατάλληλου χώρου – λαϊκή αγορά – όπου όλοι οι παραγωγοί θα βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο και θα μπορούν οργανωμένα να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος, η πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της δημοτικής αρχής δεν ψηφίστηκε· μια πρόταση που υποστήριζε ότι μέχρι να δημιουργηθεί χώρος λαϊκής αγοράς, οι παραγωγοί θα μπορούν να βρίσκονται σε 16 διαφορετικούς χώρους, διάσπαρτα στην πόλη της Σάμου. Η συγκεκριμένη πρόταση σύμφωνα με την “Ανατροπή” θα κατάστρεφε τους παραγωγούς και τελικά δεν θα δημιουργούνταν λαϊκή αγορά.

Η πρόταση που  ψηφίστηκε – και από την δημοτική παράταξη “Ανατροπή” – ήταν να μην εγκριθούν οι 16 διαφορετικές θέσεις άσκησης στάσιμου εμπορίου και να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για την δημιουργία λαϊκής αγοράς. Να σημειωθεί δε, ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου 2020, είχε αποφασιστεί ομόφωνα να διευθετηθεί το θέμα των παραγωγών και να δημιουργηθεί ένας χώρος για την λαϊκή αγορά, δυστυχώς όμως η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ από την δημοτική αρχή και επιτακτικά πλέον πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.