Η Ακολουθία του ιερού Νιπτήρος,  θα τελεσθεί την Μ. Τετάρτη  στις 5 η ώρα το απόγευμα  στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, στους Μαυρατζαίους, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου, κ.κ Ευσεβίου. 

Η ξεχωριστή και συμβολική αυτή τελετή που αφορά στη δραματοποιημένη  τελετή του Νιπτήρα γίνεται κάθε χρόνο, σστη Σάμο προεξάρχοντος του  Μητροπολίτου Σάμου, ο οποίος πλαισιώνεται από 12 Ιερείς της Μητρόπολης.

Η  τελετή του Νιπτήρος – που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης – αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό πριν την έναρξη του Μυστικού Δείπνου, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Η Τελετή του Νιπτήρος συχνά γίνεται σε αναπαράσταση, τόσο από του Ορθόδοξους όσο και τους Καθολικούς ιερείς. Στην Ελλάδα, η πιο γνωστή αναπαράσταση γίνεται με μεγάλη κατάνυξη στην Πάτμο.

Επίσης, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων χιλιάδες πιστών παρακολουθούν την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί την Τελετή του Νιπτήρος στην Αγία Αυλή του Ναού της Αναστάσεως.