Τα προβλήματα της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου κατέγραψε η Δημοτική Παράταξη Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου  με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου  στην περιοχή όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο  Νίνο Πέτρο και κατοίκους της.

Αναλυτικά η ΑΚΙΣ κατέγραψε:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται από την πηγή Μικρή Φλέβα μέσω μίας δεξαμενής 45 κυβικών μέτρων περίπου. Το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση, το νερό χλωριώνεται με μερίμνα του προέδρου χωρίς τη χρήση αυτόματου χλωριωτή και γίνονται εξετάσεις καταλληλότητας νερού κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο χωριό δεν χρησιμοποιούνται υδρομετρητές και οι κάτοικοι πληρώνουν την κατανάλωση του νερού κατ’ αποκοπή. Τον τελευταίο καιρό σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στην παρεχόμενη παροχή της πηγής, το νερό έχει ελαττωθεί, λόγω της ανομβρίας, κατά 40% της συνηθισμένης παροχής που έδινε η πηγή.

Στο χωριό υπάρχει επίσης μία πηγή, που την ονομάζουν Φλεβίτσα, το νερό της οποίας πέφτει μέσα στο χείμαρρο Αμφίλυσσο και χρησιμοποιείται για την άρδευση των αγρών και των τριών γειτονικών κοινοτήτων Κουμαιίκων, Σκουραιίκων και Νεοχωρίου. Το νερό της πηγής αυτής το ζήτησε να το χρησιμοποιήσει η κοινότητα Σκουραιίκων για ύδρευση, διότι από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου τα Σκουραίικα αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης νερού. Ο Δήμος καθυστέρησε σημαντικά να προχωρήσει σε ενέργειες μάστεψης της συγκεκριμένης πηγής, με αποτέλεσμα σήμερα και το νερό να μην έχει δοθεί στα Σκουραίικα, που το έχουν απόλυτη ανάγκη και οι κάτοικοι των δύο χωριών να βρίσκονται σε έντονη διαμάχη μεταξύ τους για το νερό. Ο πρόεδρος του Νεοχωρίου μάλιστα έχει αποστείλει εξώδικη καταγγελία στο Δήμο, διότι δεν γίνονται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες για τη μεταφορά του νερού στα Σκουραίικα. Ανέφερε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε η κοινότητα Νεοχωρίου από το Δήμο για τη μάστεψη της πηγής, ότι δεν έχει γίνει σχετική μελέτη, ότι σύμφωνα με αποτελέσματα εξετάσεων που έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου το νερό είναι παντελώς ακατάλληλο προς πόση και ότι οι σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν δεν είναι οι προβλεπόμενες για δίκτυο ύδρευσης.

Για το δίκτυο άρδευσης του Νεοχωρίου χρησιμοποιείται το νερό της πηγής Κούτσι, το οποίο πέφτει μέσα σε μία ανοικτή δεξαμενή, πριν καταλήξει στο δίκτυο άρδευσης. Η περίφραξη της δεξαμενής είναι πεπαλαιωμένη και μη ασφαλής για τους περίεργους και ανυποψίαστους επισκέπτες και ζητήθηκε να γίνει νέα ασφαλής περίφραξη.

Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενη ρεματιά, που οδηγεί στο χείμαρρο Αμφίλυσσο.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία με δύο φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ, ενώ υπάρχει και πρόβλημα με σπασμένους κάδους που χρήζουν αντικατάστασης. Στο χωριό διατίθεται κάθε Πέμπτη ένας εργάτης καθαριότητας, ο οποίος έχει διατεθεί από το Δήμο για να καλύπτει τις ανάγκες και των τριών γειτονικών χωριών της περιοχής.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού καθυστέρει σημαντικά, πρόβλημα που παρατηρείται σε πολλά χωριά της Σάμου. Έχει γίνει αίτηση εδώ και δύο χρόνια για μικρή επέκταση του δημοτικού φωτισμού, με δύο κολώνες της ΔΕΗ, στην περιοχή αλώνια κάτω από το κοινοτικό κατάστημα, όπου υπάρχει πολυσύχναστος αγροτικός δρόμος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν αναφέρθηκαν σοβαρά παράπονα για το δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας, πλην της μη έγκαιρης συντήρησής του. Ένα σοβαρό πρόβλημα που αναφέρθηκε είναι η αδυναμία πρόσβασης τροχοφόρων στο δρόμο από τον Άη-Γιάννη προς τη Λάκκα, όπου υπάρχει και η δεξαμενή άρδευσης, από την οποία προμηθεύονται νερό τα πυροσβεστικά οχήματα. Στο δρόμο αυτό έχουν πέσει βράχια και χρειάζεται αρχικά να καθαριστεί με μηχανήματα του Δήμου και στη συνέχεια πέσει μπετό για να γίνει βατός από τα τροχοφόρα. Επίσης, χρειάζεται να συντηρηθεί και να ασφαλτοστρωθεί όπου είναι απαραίτητο τσιμεντένιος δρόμος, που ενώνει το χωριό με τις κοινότητες των Σκουραιίκων και Κουμαιίκων.

Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Το ζήτημα αυτό απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου, οι κάτοικοι το θεωρούν πάρα πολύ σοβαρό και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η ηλεκτροδότηση της αποθήκης που χρησιμοποιείται για την στάθμευση του πυροσβεστικού οχήματος του χωριού, έχει γίνει σχετική αίτηση εδώ και δύο χρόνια αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά ενέργεια.

Ζητήθηκε από τον πρόεδρο και τους κατοίκους να τους δοθούν τα απαιτούμενα υλικά για να συντηρήσουν και να αξιοποιήσουν την παιδική χαρά, με εθελοντική εργασία, διότι σήμερα όπως έχει καταντήσει είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά.

Προτάθηκε να ανακαινισθούν και να αναδειχθούν τα παλιά πλυσταριά του χωριού.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό επισκέπτεται γιατρός κάθε 15 ημέρες. Απαιτείται ο εξοπλισμός του ιατρείου με αναλώσιμα υλικά.

Στο έγγραφο που απέστειλε στο Δήμο και υπογράφει ο επικεφαλής της ΑΚΙΣ Αντώνης Σίμος  παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων.