Μετά την  επίσκεψη της ΑΚΙΣ  στην τοπική κοινότητα Κουμαραδαίων και της σχετικής ενημέρωσης που είχε από την πρόεδρο κ. Κληρονόμου Θεολογία και τους κατοίκους αυτής, καταγράφτηκαν τα εξής   ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το νερό έρχεται από πηγή που έχει υψομετρική διαφορά με το χωριό και απαιτείται η χρήση αντλίας για να μεταφέρει το νερό από τη δεξαμενή της πηγής στην κύρια δεξαμενή ύδρευσης. Οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού. Επίσης αρκετό καιρό έχει να ενημερωθεί και η ίδια η πρόεδρος για τις εξετάσεις του νερού. Οι υπάλληλοι του Δήμου καθυστερούν σημαντικά στην καταμέτρηση των ρολογιών ύδρευσης με αποτέλεσμα οι λογαριασμού να υστερούν κατά τρία και πλέον χρόνια να έρθουν στα χέρια τους. Πριν από λίγες ημέρες είχαν λάβει λογαριασμούς του 2014. Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα. Ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης έχει βουλώσει λίγο πριν την έξοδό του, εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω εισχώρησης ριζών μέσα σε αυτόν, με αποτέλεσμα τα λύματα να χύνονται σε κοντύτερη απόσταση από ότι αρχικά έπεφταν και οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται για δυσοσμία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται τακτικά, πλένονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού καθυστέρει σημαντικά λόγω της έλλειψης αυτών. Βλάβες του δημοτικού φωτισμού αποκαθίστανται μετά από πολύ χρόνο και μετά από συχνές παραινέσεις της προέδρου. Για να αντικατασταθεί ένα καλώδιο, που είχε υποστεί φθορά πριν από 3 μήνες, έπρεπε η πρόεδρος του χωριού να το επισημάνει σε προσωπικό του Δήμου και της ΔΕΗ αμέτρητες φορές. Γενικά το χωριό θέλει περισσότερο φωτισμό, προς τούτο απαιτείται η πύκνωση των φωτιστικών του δημοτικού φωτισμού.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική οδοποιία. Απαιτείται η κατασκευή μικρού τοιχίου, χωρίς ιδιαίτερες μελέτες, για να αποκατασταθεί το δρομολόγιο που οδηγεί από τον κεντρικό δρόμο προς το σχολείο του χωριού. Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Το ζήτημα αυτό απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου, οι κάτοικοι το θεωρούν πάρα πολύ σοβαρό και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση. Οι  μαθητές του σχολείου πηγαίνουν στα σχολεία του Πύργου και της Χώρας και κινούνται με τα αυτοκίνητα των γονιών τους, οι οποίοι και εισπράττουν τα έξοδα της κίνησης των αυτοκινήτων τους.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η συντήρηση του σχολείου, όπου στεγάζεται και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού. Κυρίως επείγει η επισκευή της πόρτας και η συντήρηση των δύο τουαλετών του σχολείου.

Προτάθηκε εντός του σχολείου να δημιουργηθεί μικρό μουσείο λαϊκής τέχνης, κυρίως αντικειμένων και εργαλείων της αγγειοπλαστικής τέχνης, η οποία αποτελεί και το κύριο γνώρισμα του χωριού.

Απαιτείται να διευθετηθεί και να συντηρηθεί ένα μικρό πάρκο, το αλσάκι όπως το ονομάζουν οι κάτοικοι, το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το συγκεκριμένο πάρκο εκτός της γενικής συντήρησης απαιτείται να ηλεκτροδοτηθεί και να φωτιστεί, διότι δεν διαθέτει καθόλου φωτισμό.

Το ιατρείο του χωριού χρειάζεται άμεση συντήρηση έχει να βαφτεί από το 2005 και σήμερα παρουσιάζει φθορές στα επιχρίσματα από την πολύ υγρασία.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπάρχει αγροτικός γιατρός, ο οποίος εξυπηρετεί ταυτοχρόνως επτά χωριά και επισκέπτεται τους Κουμαραδαίους μία φορά την εβδομάδα. Το περασμένο φθινόπωρο  αντιμετωπίσθηκε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης γιατρού, μετά το διορισμό του υπάρχοντος γιατρού στο νοσοκομείο, αλλά το πρόβλημα λύθηκε έγκαιρα, μετά από σχετική διαμαρτυρία των κατοίκων, η οποία και επέφερε την αναστολή του διορισμού.

Δεν γίνονται συσκέψεις προέδρων κοινοτήτων για αλληλοενημέρωση, κατάθεση προβλημάτων και παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων από τη δημοτική αρχή.

Οι κάτοικοι που ασχολούνται με τοπικές οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως με το ελαιοτριβείο του χωριού, το βενζινάδικο που καλύπτει όλα τα γύρω χωριά της περιοχής και έκλεισε πριν δύο μήνες και κυρίως με τις μικρές παραδοσιακές βιοτεχνίες κεραμικής και αγγειοπλαστικής τέχνης, εξέφρασαν παράπονα ότι δεν υποστηρίζονται από την πολιτεία και το Δήμο, παρότι συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και βελτίωση του τουρισμού.

 

  1. Λοιπά στοιχεία σχετικά με το υπόψη θέμα, όπως σας αναφέρθηκαν προφορικά κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23 Μαρτίου 2017.
  2. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

H ΑΚΙΣ  υπέβαλλε εγγράφως  τα προβλήματα της περιοχής  λαμβάνοντας τον αριθμό πρωτοκόλλου 7629 / 5-4-2017 (για την τοπική κοινότητα Κουμαραδαίων)