Μετά την επίσκεψη της ΑΚΙΣ στη δημοτική κοινότητα Παγώνδα και της σχετικής ενημέρωσης που είχε από τον πρόεδρο κ. Τσάτσο Γεώργιο, του τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους αυτής, κατέγραψε τα παρακάτω ζητήματα, που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το νερό έρχεται από την πηγή Καρίτσα, το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση, αλλά οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού. Επίσης, αρκετό καιρό έχει να ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος για τις εξετάσεις νερού. Τα τέλη σύνδεσης της ύδρευσης και της αποχέτευσης κρίνονται πολύ υψηλά, 350 ευρώ, σχετικά με τα αντίστοιχα τέλη κοινοτήτων άλλων δημοτικών ενοτήτων. Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, που χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα, το οποίο ενώνεται με τον Ίμβρασο.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται σχεδόν κάθε ημέρα, αλλά οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται τακτικά, πλένονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Το χωριό είναι μεγάλο και απαιτείται συχνά η διάθεση εργατών για την καθαριότητα και τα ασπρίσματα των δρόμων, πράγμα που δεν επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές, παρά τα συχνά αιτήματα του προέδρου. Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και στον οικισμό Ηραίον. Απαιτείται η τοποθέτηση μερικών πινακίδων σήμανσης τροχαίας και παρότι έχει γίνει η προμήθειά τους, καθυστερεί η τοποθέτησή τους εδώ και δύο μήνες λόγω έλλειψης εργατικού προσωπικού.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ζητήθηκε από τους κατοίκους η φωταγώγηση με προβολείς του παλαιού υδραγωγείου του χωριού. Επίσης απαιτείται η τοποθέτηση ένδεκα φωτιστικών στην πλατεία του Ηραίον, τα φωτιστικά έχουν ζητηθεί από καιρό αλλά δεν έχουν παραληφθεί για να τοποθετηθούν.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το χωριό διαθέτει μεγάλο αγροτικό οδικό δίκτυο, το μήκος του οποίου ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται για την πλημμελή συντήρηση των αγροτικών δρόμων. Η σωστή συντήρηση των αγροτικών δρόμων πρέπει να ξεκινά αρχές ανοίξεως, έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί, για να πατηθεί το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με τις διελεύσεις των οχημάτων και να διατηρηθεί μέχρι το χειμώνα. Σε ορισμένα πολύ δύσβατα σημεία του αγροτικού οδικού δικτύου απαιτείται να πέσει σκυρόδεμα. Έχει υπολογισθεί ότι χρειάζονται περίπου 50 κυβικά σκυροδέματος, το οποίο παρότι έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο εδώ και 2 χρόνια, για να το διαστρώσει με τη βοήθεια εθελοντών κατοίκων, δεν έχει χορηγηθεί από το Δήμο.

Απαιτείται η συντήρηση της περιμετρικής οδού του χωριού, μήκους 4,5 χιλιομέτρων περίπου, που αρχίζει από τη διασταύρωση Σπαθαραίων και φτάνει μέχρι το σχολείο του χωριού. Σε ορισμένα σημεία της περιμετρικής απαιτείται ασφαλτόστρωση, κυρίως κατά μήκος των διαπλατύνσεων που έχουν διανοιχθεί σε κάποια επικίνδυνα σημεία αυτής. Η διευθέτηση της περιμετρικής οδού θα συμβάλει στη μεταφορά των μαθητών μέχρι το δημοτικό σχολείο, οι οποίοι το χειμώνα αναγκάζονται να περπατούν για αρκετή ώρα υπό βροχή, γιατί το λεωφορείο δεν μπορεί να πλησιάσει στο κέντρο του χωριού και τους αφήνει έξω από το χωριό.

Το χωριό διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ πρωί και μεσημέρι κατά τις εργάσιμες ημέρες, αλλά μόνο κατά το χρόνο που είναι ανοικτά τα σχολεία για την εξυπηρέτηση των μαθητών. Τον υπόλοιπο χρόνο οι κάτοικοι έχουν συγκοινωνία μόνο μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα. Οι κάτοικοι ζητούν να πυκνώσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων που πηγαίνουν στο Ηραίον και κάποια από αυτά να ανεβαίνουν και στο χωριό. Ειδικά για τη μεταφορά μαθητών προτείνουν να μπουν στη γραμμή μικρότερα λεωφορεία, 30 θέσεων, για να μπορούν να ανεβαίνουν μέχρι και το κέντρο του χωριού.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η διευθέτηση και η διαπλάτυνση της κοίτης μικρού ρέματος, μήκους 100 μέτρων περίπου, που διέρχεται ανατολικά από την συνοικία Πλαγάκι, πλησίον του κτηρίου του Συνεταιρισμού. Η διευθέτηση του ρέματος, εκτός της ομαλής και ασφαλής ροής των υδάτων, θα διευκολύνει και την πρόσβαση των κατοίκων στις πάνω γειτονιές και στο σχολείο του χωριού.

Απαιτείται η κατασκευή δύο τμημάτων τοιχίου μήκους περίπου 20 μέτρων και ύψους 4 μέτρων για να συγκρατήσει το δρόμο που διέρχεται πλησίον του πάρκινγκ του συνεταιρισμού, διότι το υπάρχον τοιχίο από φέρουσα τοιχοποιία έχει υποχωρήσει και σε περίπτωση καταπτώσεως του θα συμπαρασύρει και τμήμα του παρακείμενου δρόμου.

Απαιτείται η ολοκλήρωση των εργασιών βελτίωσης της υπάρχουσας παιδικής χαράς έμπροσθεν του λαογραφικού μουσείου.

Οι κάτοικοι του χωριού ζήτησαν να αντικατασταθούν 4 από τα γερασμένα δένδρα της πλατείας τα οποία έχουν σαπίσει με ανεπτυγμένες (7-10 ετών) αγριομουριές.

Το παλιό υδραγωγείο του χωριού χρειάζεται να συντηρηθεί και να φωτισθεί με προβολείς, προκειμένου να αναδειχθεί ως χώρος έλξης επισκεπτών.

Απαιτείται ο καθαρισμός του ρέματος από το νεκροταφείο προς το ελαιοτριβείο του Μανωλιάδη. Το ρέμα αυτό που έχει να καθαρισθεί πάνω από 15 χρόνια είναι γεμάτο φερτά υλικά και σκουπίδια και εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Στον οικισμό του Ηραίον χρειάζεται να γίνει ο καθορισμός και η προστασία της παράκτιας ζώνης. Η προστασία της παράκτιας ζώνης μαζί με την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου είναι αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια.

Αίτημα επίσης των κατοίκων του Ηραίον είναι ο καθαρισμός της κοίτης του χειμάρρου Ίμβρασσου, στο σημείο της εκβολής του προς τη θάλασσα, διότι έχει φράξει από την πυκνή βλάστηση με αποτέλεσμα να  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους του οικισμού και τις περιουσίες τους, σε περίπτωση πλημμύρας.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δημιουργείται συχνά θέμα με τον ανταποκριτή του ΟΓΑ, ο οποίος κατά τον πρόεδρο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους με μία μέρα την εβδομάδα που έρχεται το χωριό και κυρίως όταν απουσιάζει σε άδεια και δεν αντικαθίσταται.

Οι κάτοικοι δικαιούχοι επιδοτήσεων από το λάδι και τα στρεμματιάτικα δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται εδώ και δύο χρόνια. Συγκεκριμένα από τους 220 συνολικά κατοίκους όλης της Σάμου, που δεν έλαβαν ακόμη τις επιδοτήσεις, οι 140 είναι κάτοικοι του Παγώνδα, οι οποίοι και πρέπει να λάβουν σημαντικά χρηματικά ποσά, που κυμαίνονται από 800 έως και 8000 ευρώ. Τα χρήματα έχουν εκδοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων προσανατολισμού και εγγυήσεων), αλλά δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους. Ο πρόεδρος προσπαθεί να δώσει λύση με τηλεφωνικές επαφές που έχει με τους αρμόδιους υπαλλήλους αλλά και με πιέσεις που ασκεί προς τον Βουλευτή Σάμου, αλλά οι προσπάθειές έχουν μείνει μέχρι σήμερα άκαρπες.

Αρκετά έργα που αφορούν την κοινότητα Παγώνδα έχουν προταθεί στο πενταετές πρόγραμμα του Δήμου, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει πάρει το δρόμο της υλοποίησης.

Απαιτείται η ορθή κατανομή του εργατικού προσωπικού του Δήμου, διότι δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα εξασφάλισης εργατών για τις διάφορες ανάγκες του χωριού.

Δεν γίνονται συσκέψεις προέδρων κοινοτήτων για αλληλοενημέρωση, κατάθεση προβλημάτων και παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων από τη δημοτική αρχή.

 

  1. Λοιπά στοιχεία σχετικά με το υπόψη θέμα, όπως σας αναφέρθηκαν προφορικά κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23 Μαρτίου 2017.
  2. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης. Τα προβλήματα κατατέθηκαν εγγράφως στο δήμο με αριθμό πρωτοκόλλου

    7627 / 5-4-2017 (για τη δημοτική κοινότητα Παγώνδα)