Τα προβλήματα των Μαυρατζαίων κατέγραψε η ΑΚΙΣ  κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Δ.Δ και συζήτησης με τον πρόεδρο Δημήτρη Κυριαζή και τους κατοίκους της περιοχής. Συγκεκριμένα αυτά αφορούν:

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος έχει αρκετό καιρό να λάβει σχετική ενημέρωση. Η δεξαμενή ύδρευσης του νερού είναι περιτριγυρισμένη με υψηλά και πυκνά βάτα τα οποία καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση ατόμων στη δεξαμενή για έλεγχο και συντήρηση αυτής. Ο πρόεδρος ζήτησε να διανοιχθεί δρόμος από το νεκροταφείο του χωριού προς τη δεξαμενή, ο οποίος εκτός της προσέγγισης οχημάτων στη δεξαμενή, θα χρησιμεύσει και ως ζώνη πυροπροστασίας. Επίσης, ο πρόεδρος ζήτησε την κατασκευή και δεύτερης δεξαμενής ύδρευσης, προκειμένου να αποταμιεύεται το νερό που χάνεται άσκοπα λόγω της υπερχείλισης, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα τέλη σύνδεσης της ύδρευσης και της αποχέτευσης κρίνονται πολύ υψηλά, 350 ευρώ, σχετικά με τα αντίστοιχα τέλη κοινοτήτων άλλων δημοτικών ενοτήτων. Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα στο ρέμα Μαυρατζά.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία φορά την εβδομάδα, χρόνος που θεωρείται από τους κατοίκους πολύ μεγάλος, οι οποίοι και ζήτησαν τουλάχιστον κάθε δεύτερη ημέρα να αδειάζουν οι κάδοι. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ.  Όλοι οι κάδοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο έξω από το χωριό. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος ζήτησε να τοποθετηθεί μικρή περίφραξη πέριξ των κάδων, έτσι ώστε να μην σκορπίζονται τα απορρίμματα που τοποθετούνται εκτός των κάδων λόγω της πληρότητας αυτών. Επίσης, ζήτησε και επέκταση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού του χωριού μέχρι εκείνο το σημείο. Απαραίτητη επίσης κρίνεται η διάθεση ανοικτής σκάφης αποκομιδής απορριμμάτων, διότι την ημέρα επίσκεψής μας στο χωριό τα ογκώδη αντικείμενα και τα κλαδιά ήταν τόσα πολλά, που είχαν μετατρέψει το χώρο σε μία μικρή χωματερή. Μερικοί κάτοικοι του χωριού ζήτησαν να τοποθετηθούν 1-2 μικροί κάδοι απορριμμάτων εντός του χωριού για την εξυπηρέτηση κυρίως των ηλικιωμένων, οι οποίοι αδυνατούν να μεταβούν μέχρι το χώρο τοποθέτησης των κάδων.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Απαιτείται η τοποθέτηση λαμπτήρων στην επέκταση του δικτύου φωτισμού μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου και η κύρια είσοδος του χωριού. Οι λαμπτήρες παρότι έχουν ζητηθεί  από τον πρόεδρο εδώ και μήνες δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Απαιτείται η επέκταση του δημοτικού φωτισμού μέχρι το χώρο του δεύτερο πάρκινγκ, που είναι στη βόρεια είσοδο του χωριού από τους Γκιώνηδες, όπου βρίσκεται και ο χώρος τοποθέτησης των κάδων απορριμμάτων.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαιτείται σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Σάμου, η συντήρηση των δύο κύριων δρομολογίων που οδηγούν στο χωριό, διότι σε ορισμένα σημεία έχει καταστραφεί η άσφαλτος, ενώ κατά μήκος της διαπλάτυνσης που υπάρχει στο νότιο δρομολόγιο δεν έχει πέσει καθόλου άσφαλτος. Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Οι κάτοικοι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δεν έχουν καθόλου συγκοινωνία με οχήματα δημοσίας χρήσεως. Το ζήτημα της συγκοινωνίας απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από καιρό τη διαμόρφωση δύο μικρών, σε έκταση δημοτικών χώρων, πλησίον της εκκλησίας του χωριού, προκειμένου να δημιουργηθούν ένας μικρός χώρος πρασίνου και ένας πλακόστρωτος χώρος αναψυχής, αντίστοιχα.

Υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας στο νεκροταφείο. Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από καιρό εργασίες τροποποίησης και διαμόρφωσης των οκτώ υπαρχόντων τάφων από σκυρόδεμα, προκειμένου να εξευρεθεί χώρος ταφής.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επισκέπτεται το χωριό γιατρός μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη. Οι κάτοικοι ζήτησαν να τους επισκέπτεται γιατρός πιο συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού, έχει σταματήσει εδώ και πολύ χρόνο να επισκέπτεται το χωριό.

Απαιτείται η περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών, που κυκλοφορούν μόνιμα στο χωριό, προκαλώντας ακαθαρσίες, αλλά και προβλήματα στους κήπους και στα οικόσιτα ζώα.

Δεν γίνονται συσκέψεις προέδρων κοινοτήτων.  Κατά τον πρόεδρο, εκτός από μία συγκέντρωση προέδρων κοινοτήτων που έγινε το 2015, για παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών, ο πρόεδρος του χωριού δεν έχει ξανασυναντηθεί με τον Δήμαρχο.

 

  1. Λοιπά στοιχεία σχετικά με το υπόψη θέμα, όπως σας αναφέρθηκαν προφορικά κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23 Μαρτίου 2017.
  2. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

Tα προβλήματα καταγράφτηκαν και κατατέθηκαν εγγράφως στο δήμο με αριθμό πρωτοκόλλου 7626 / 5-4-2017  (για την τοπική κοινότητα Μαυρατζαίων)