Διμερής σύμβαση παραχώρησης από την Αυστρία στην Ελλάδα 181 ειδικών κοντέινερ διαμονής και υγειονομικής φροντίδας προσφύγων και μεταναστών υπογράφηκε σήμερα μεταξύ των δύο χωρών.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλει η πανδημία, η υπογραφή του κειμένου έγινε από κάθε υπουργό χωριστά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και θα ολοκληρωθεί με την ανταλλαγή των υπογεγραμμένων κειμένων δια της διπλωματικής οδού.

Από την ελληνική πλευρά τη σύμβαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, παρουσία της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα Χερμίνε Πόπελερ.

Από την αυστριακή κυβέρνηση τη σύμβαση υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, παρουσία της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Αυστρία Αικατερίνης Κόικα.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι “η εφαρμογή της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη συνεχίζεται σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση 181 κοντέινερ από την αυστριακή κυβέρνηση. Είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο χωρών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων Ελλάδας και Αυστρίας”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η παράδοση των πρώτων κοντέινερ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 2.00 μ.μ., στο σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου και της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα.

Από εκεί τα κοντέινερ θα μεταφερθούν σε δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την ενδοχώρα, με προτεραιότητα τη Σάμο, λόγω των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Πηγή: www.capital.gr