ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού στα πλαίσια της ανάδειξης και προβολής  της πολιτιστικής παράδοσης των νησιών ολοκλήρωσε την προσπάθεια πρόσκλησης και φιλοξενίας της εκπομπής “Το Αλάτι της Γης”, που ξεκίνησε πέρυσι με τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν και την παραγωγή δύο  εκπομπών για την Λέσβο και την Χίο, τα οποία προβλήθηκαν το 2020.

Φέτος, για την ολοκλήρωση της από κοινού προσπάθειας, ανάδειξης και προβολής της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης των ακριτικών νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την εκπομπή “Το Αλάτι της Γης” -καρπό της πολύχρονης μελέτης, έρευνας και εμπειρίας του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα– περατώθηκαν τα γυρίσματα για την προβολή τριών ακόμα εκπομπών  από τη Σάμο και τη Χίο.

Συγκεκριμένα, στις 25 Απριλίου προβλήθηκε το οδοιπορικό που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο, όπου έγιναν αναφορές στις σχέσεις του νησιού με τα Παράλια της Μικράς Ασίας, τα πανηγύρια και τους χορούς, τα όργανα, τους μουσικούς αλλά και την οινοποιητική και γαστρονομική παράδοση του νησιού. Ακόμα, στις 2 Μαΐου προβλήθηκε ένα ιδιαίτερο Πασχαλινό Γλέντι από τη Χίο. Τέλος, στις 9 Μαΐου θα προβληθεί το οδοιπορικό της εκπομπής στις Οινούσσες και το Βαρβάσι της Χίου με αναφορές στην πολιτιστική, την μουσική και χορευτική παράδοση, την λαϊκή τέχνη  και την γαστρονομία.

Στην προσπάθεια μας αυτή, πολύτιμοι συνεργάτες ήταν οι τοπικοί Αντιπεριφεριάρχες Χίου κ. Μπουγδάνος Παντελής και Σάμου κ. Πανουράκης Βασίλειος, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την οργάνωση και την βοήθεια που παρείχαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Από καρδιάς θερμές ευχαριστίες στον καθηγητή κ  Λάμπρο Λιάβα και σε όλους τους συντελεστές της καταξιωμένης εκπομπής “Το Αλάτι Γης” καθώς επίσης και στην ΕΡΤ που αποδέχτηκαν την πρόσκληση μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας που υλοποιούμε ως Περιφερειακή Αρχή.

 

 

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής

η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης

Οικονομικών και Πολιτισμού

 

Αναστασία Αντωνέλλη