Την εκδήλωση προλόγισε ο επικεφαλής του Συνδυασμού κ. Γιώργος Στάντζος, ενώ τα διάφορα προγράμματα του συνδυασμού, παρουσίασαν υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του συνδυασμού. Στην εισαγωγή του ο κ. Γιώργος Στάντζος είπε:

«Φρέσκα οράματα αντί να βολεύεται με φαντασιώσεις, να προσελκύει τη νεολαία στα κοινά, αντί να την σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο. Επιζητούμε τη συμπόρευση με ανθρώπους που θα προτάσσουν το συμφέρον του τόπου και όχι το δικό τους, που θα αποκαταστήσουν τη σχέση μεταξύ Δήμου και πολιτών. Που θα παράγουν τοπικές πολιτικές και όχι στείρα διαχείριση που θα φέρουν μία νέα, φρέσκια αντίληψη για την αυτοδιοίκηση.

Που θα επιλύουν προβλήματα και δεν θα βγουν επιπρόσθετα. Ανθρώπους που τα αυτονόητα «θα τα θεωρούν αυτονόητα». Θα αποδώσουν και θα δώσουν ορθή σημασία λέξεων, εννοιών και πράξεων. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου δεν υπάρχουν διλλήματα αλλά συνειδητές επιλογές. Επιλογές σύγκρουσης του παλιού με το νέο, της ευθύνης με την ανευθυνότητα, της εργατικότητας με την οκνηρία, του σχεδίου με το εφήμερο, της προοπτικής με την οπισθοδρόμηση, της δράσης με την αδράνεια. Της αποφασιστικότητας με την διστακτικότητα. Της σύνθεσης με τη διάλυση. Της δυναμικής με την αδυναμία.

Το δικό μας αποτύπωμα θέλουμε και θα είναι αποτύπωμα θέλησης και ανάπτυξης. Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και η απλή αναλογική επιβάλλουν την πολιτική μιας κουλτούρας η οποία μπορεί να αποφέρει πολλά πλεονεκτήματα για όσους είναι διατεθειμένοι να αντιληφθούν το κοινό καλό είναι πάνω από πρόσκαιρες συμμαχίες.

00Stantzos02

Θα αναλάβουμε το όποιο πολιτικό κόστος, πριν και μετά τις εκλογές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες γιατί θα επιλέξουν ή δεν θα επιλέξουν την παράταξη μας. Η απλή λογική και λιγότερο η απλή αναλογική επιβάλλει το διάλογο, τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες ανάμεσα σε παρατάξεις και κινήσεις πολιτών, οι οποίες λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία. Γι αυτό επιμένουμε στη συνεργασία και στη ξεκάθαρη σύμπνοια στις πολιτικές αρχές.

Όχι συμφωνία για τη συμφωνία με ανταλλάγματα αλλά και ούτε διαφωνία με τη διαφωνία. Δεν υποτιμούμε και πολύ περισσότερο δεν αμφισβητούμε το ρόλο των κομμάτωνως θεσμό του δημοκρατικού πολιτεύματος, πολλή δε περισσότερο τη συμβολή του στην εμπέδωση της λειτουργίας της δημοκρατίας με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Όχι μόνο δεν αρνούμαστε την αξιολόγηση, την κριτική των προτάσεών μας και της δράσης μας, αλλά αντιθέτως είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, επιδιώκουμε τη συνεργασία, την αποδοχή και τη στήριξη του προγράμματος μας. Αρνούμαστε μόνο τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων και κυρίως των μηχανισμών με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Ανοιχτοί στο διάλογο, συζητάμε και θα συζητάμε με όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου που υποστηρίζονται από αυτά, ως και τις παρατάξεις που πήραν μέρος στις προηγούμενες δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές ή διαμορφώθηκαν για να συμμετάσχουν στις ερχόμενες για το Δήμο και τη Σάμο μας.

00Stantzos03

Στη νέα περίοδο που έχουμε μπροστά μας, έχουμε βασικές προτεραιότητες όπως: Την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει τη Σάμο, με σοβαρές παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία.

Την ολοκλήρωση των ενοποιούμενων σε καθυστέρηση έργων με σκοπό την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Την αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού ώστε, το νησί μας να αναπνεύσει προσελκύοντας νέες παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, με σεβασμό όμως στο περιβάλλον, φυσικό και δομημένο.

Την ολοκλήρωση έργων στον αθλητισμό και το σχεδιασμό καθώς και την υλοποίηση νέων έργων .

00Stantzos04

Την έντονη και συνεχή προβολή του πλούσιου πολιτισμικού προϊόντος της Σάμου και τέλος τη χάραξη κοινωνικής πολιτικής βασισμένη στις νέες διαμορφωθείσες ανάγκες της κοινωνίας.

Την προβολή της πλούσιας τουριστικής κληρονομιάς του νησιού, ενός νησιού που διαθέτει το μοναδικό προνόμιο το 1992 η αρχαία πόλη της Σάμου στο Πυθαγόρειο και το Ηραίο, να έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε γόνιμες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου στηριζόμενοι στη μέχρι σήμερα προσπάθειες και αναπτύσσοντας παράλληλα τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Εκτός από τις δράσεις για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωση της διοικητικής μας ικανότητας ως δημοσίου οργανισμού, ως φορέα παροχής συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών αλλά και ως κοινωνικού και πολιτικού θεσμού.

00Stantzos05

Για εμάς η διοίκηση είναι πρωτίστως ανθρωποκεντρική, είναι σεβασμός στον άνθρωπο, στον εργαζόμενο, στο συνταξιούχο, τον πολίτη, τον άνεργο, το νέο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, γνωρίζουμε την ανεπάρκεια πόρων ανθρώπινων οικονομικών και τεχνικών. Οι δυσκολίες είναι πολλές, γι αυτό και επιμένουμε σε στόχους υλοποιήσιμους, όχι όμως στη μιζέρια της απλής διαχείρισης. Πιστεύουμε στον ορθολογισμό και στην ανάδειξη προτεραιοτήτων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, χωρίς να καταδικάσουν την εσωστρέφεια. Είμαστε φιλόδοξοι αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστές, αυτός είναι ο στόχος και θα είναι πάντα προτεραιότητα μας. Προκειμένου να επιτευχθούν δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση τις αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Στη βελτίωση της παραγωγικότητας του Δήμου μέσω του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού προσλήψεων, της ανάπτυξης του υφιστάμενου προσωπικού , της μηχανοργάνωσης, της προμήθειας εξοπλισμού και της εξασφάλισης και εκμετάλλευσης γης και κτιριακών εγκαταστάσεων.

Στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου , μέσω του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγραμματισμού, της παρακολούθησης του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ορθολογικότερης οικονομικής διαχείρισης.

00Stantzos06

Η συνέχιση και η περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων εξωστρέφειας του Δήμου Αν. Σάμου. Θα επιτευχθεί με οργανωμένο σχέδιο εντός και εκτός της Ελλάδος. Τα προβλήματα της Σάμου τα γνωρίζουμε όλοι, οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και σωστή μέθοδο. Στη δέσμη προτεραιοτήτων ξεχωριστή θέση έχει η κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου παραγωγικής και οικονομικής αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της Σάμου. Στο νησί μας, μαζί με τα χαρακτηριστικά της άναρχης και μη ορθολογικής ανάπτυξης, συνυπάρχουν και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν, αν αξιοποιηθούν σωστά, να συμβάλλουν στη μετατροπή της Σάμου σε πράσινο νησί. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού δεν είναι ζήτημα επιλογής , αλλά αναγκαιότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Στάντζος «η Σάμος είμαστε όλοι εμείς, η Σάμος είναι οι άνθρωποί της».

Μετά το τέλος της παρουσίασης των προγραμμάτων, ο κ. Γιώργος Στάντζος παρουσίασε έναν – έναν τους υποψήφιους Δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του συνδυασμού, αναφέροντας στο τέλος το εξής: «Πάμε όλοι μαζί. Η νίκη είναι δική μας. Για ν’ ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών μας. Για να γεμίσει η καρδιά μας περηφάνεια».

ΠΗΓΗ: SamosToday