Σαράντα  οκτώ ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την ανάληψη των καθηκόντων του, βρέθηκε στην Σάμο ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.  Σκοπός του κ. Κουμουτσάκου ήταν να δει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί λόγω της προσφυγικής κρίσης και να δρομολογήσει εκείνες τις ενέργειες  για την μείωση των επιπτώσεων στη ζωή των κατοίκων αλλά και των μεταναστών.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν το ΚΥΤ της Σάμου, όπου συναντήθηκε με τη διοικήτρια κ. Νιούτσικου προκειμένου να ενημερωθεί εκτενώς για την κατάσταση. Εκεί τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Σάμου κ. Χριστόδουλος  Σεβαστάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αν. Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλης Πανουράκης .

Εξερχόμενος του Κέντρου δήλωσε ότι αντίκρισε μια τραγική κατάσταση, καθώς σε έναν χώρο που έχει δημιουργηθεί για να υποδέχεται 600 άτομα, βρίσκονται σχεδόν 4000.

«Είναι μια κατάσταση που προβληματίζει , μια κατάσταση που ανησυχεί και τη χώρα και την τοπική κοινωνία. Με σεβασμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις μεγάλες  και θεμιτές ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και ολόκληρου του νησιού, θα διαμορφώσουμε πολύ γρήγορα μια αποτελεσματική πολιτική».

Αμέσως μετά, συνοδευόμενος πάντα από τον Βουλευτή Σάμου Χριστόδουλο Στεφανάδη , την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον Πολιτευτή της Ν.Δ Νίκο Στεφανή και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κυριαζή, επισκέφτηκε την Ταξιαρχία Σάμου, τη Μητρόπολη, το Λιμεναρχείο και την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου.

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία αιρετών και φορέων όπου ο κ. Κουμουτσάκος άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις και προτάσεις που υπήρξαν .

Μετά την ολοκλήρωση της  σύσκεψης και λίγο πριν αναχωρήσει για την περιοχή Ζερβού όπου έχει δρομολογηθεί από τον προκάτοχό του η μετεγκατάσταση του υπάρχοντος ΚΥΤ , δήλωσε:

«Η κατάσταση όπως καταλαβαίνετε είναι μη βιώσιμη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το Βαθύ της Σάμου είναι μία πολιορκημένη πόλη και αυτό πρέπει να τελειώσει.

Μία Δημοκρατική Πολιτεία αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα μέσα σε δύο άξονες. Αφενός τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά  επιπλέον έχει υποχρέωση να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των προσφύγων/μεταναστών.

Κι εμείς, με αυτά τα δύο κριτήρια θα κινηθούμε, χωρίς εκπτώσεις ούτε στο ένα αλλά ούτε στο άλλο γιατί αυτό είναι και η εντολή του λαού που πήραμε στις 7 Ιουλίου.

Από δω και πέρα θέλω να σας πω ότι είχα μία εξαιρετικά ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση και με τους παράγοντες του νησιού.

Μία κουβέντα ουσιαστική και ειλικρινή. Η πρόθεση και δέσμευσή μας είναι να αποσυμφορηθούν τα νησιά και αυτό να το κάνουμε με σεβασμό των κανόνων και με σεβασμό των ζωών των ανθρώπων αυτών.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, μία είναι η πρώτη επιλογή επιτάχυνση- επιτάχυνση –επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης και χορήγησης ασύλου.

Είναι παράλογο και  δεν είναι αποδεκτό κάποιος που έχει κάνει αίτηση ασύλου πριν από τρία χρόνια να γίνεται και να προγραμματίζεται η πρώτη συνέντευξη περίπου το 2021.

Αυτή είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση . Η επιτάχυνση της η διαδικασίας εξέτασης του ασύλου θα μας επιτρέψει, θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατική Πολιτεία, να διαχωρίσει εκείνους που έχουν αμιγώς προσφυγικό προφίλ και δικαιούνται άσυλο από εκείνους που παρανόμως έρχονται και εισέρχονται στη Χώρα.

Οι πρώτοι έχουν το δικαίωμα και μπορούν να μείνουν. Οι δεύτεροι πρέπει να φύγουν.

Καταθέτουμε λοιπόν τη βούληση ενός προγράμματος ισχυρού και αποτελεσματικού επιστροφών για  εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στη χώρα. Από εκεί και πέρα πολλά πρέπει να γίνουν και η Μεταναστευτική Πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μία ολοκληρωμένη στρατηγική, μία βεντάλια μέτρων, δηλαδή μια συνεκτική στρατηγική πολιτική.

Ο αγώνας θα δοθεί εντός της χώρας δηλαδή στο Βαθύ, στον Έβρο, στο Καρά Τεπέ, στη Μόρια αλλά και εκτός Ελλάδος, δηλαδή εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.

Μην  ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι φύλακας και ταυτόχρονα προασπίζεται ευρωπαϊκό έδαφος.

Δηλαδή ο αγώνας θα δοθεί και στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και τις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών. Στην Άγκυρα, στο Ισλαμαμπάντ, στην Αίγυπτο, παντού.

Επομένως εσωτερικός και διεθνής αγώνας στη βάση των κριτηρίων που ανέφερα πριν.

Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά πάνω από όλα διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας και των πολιτών της.

Έτσι θα κινηθούμε.

Σήμερα είμαι εγώ εδώ. Αύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδης θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη για να επισκεφτεί τη Μόρια και το Καρά Τεπέ.

Η κυβέρνηση είναι παρούσα. Η απόφασή μας για να λύσουμε το ζήτημα είναι εδώ και θα το καταφέρουμε. Δύσκολα, όχι αμέσως, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης επισκέφτηκε επίσης την Περιφερειακή Ενότητα και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου ενώ το απόγευμα αναχώρησε για την Αθήνα.