Οι άξονες που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίλυση του μεταναστευτικού είναι:

Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας, η λύση είναι πάνω από όλα Ευρωπαϊκή και κάθε χώρα/μέλος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί.

Άμεσο κλείσιμο των hotspot στη Σάμο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Κανένα νέο hotspot στα νησιά μας.

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου καθώς και όλων των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.

Διατήρηση μιας μονάδας καταγραφής και ταυτοποίησης, πολύ μικρής χωρητικότητας, εκτός του αστικού ιστού που να περιλαμβάνει εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης. Με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και επαρκώς στελεχωμένης με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να διεκπεραιώνονται άμεσα οι διαδικασίες και η προώθηση στην ενδοχώρα.

Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί σε μια καταμέτρηση, είναι ανθρώπινες ψυχές και οι τοπικές κοινωνίες και τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά τους δεν είναι άλλοθι για την συνέχεια μιας απάνθρωπης πολιτικής. Η Κεντρική Εξουσία οφείλει να σεβαστεί επιτέλους την πατρίδα μας και την ιστορία της, να σεβαστεί τους κατοίκους των ακριτικών νησιών που με μόχθο προσπαθούν να επιβιώσουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής, να σεβαστεί όσους μεταναστεύουν για μια καλύτερη ζωή, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην παρατάει στο έλεος ανθρώπους και μικρά παιδιά χωρίς την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Γαϊτανής

Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Σάμου

ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής