ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την ημέρα της ανακοίνωσης για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ικαρία, η Συμπαράταξη Πολιτών ζήτησε έγγραφα και προφορικά να οργανωθεί μια συνάντηση-συζήτηση με τους φορείς της Ικαρίας για το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού και της ευρύτερης Περιφερειακής Ενότητας που συμπεριλαμβάνει και τα μικρότερα νησιά Φούρνους και Θύμαινα. Στοχεύαμε σε μια συζήτηση που δεν θα ήταν μια συνάντηση ψυχοθεραπείαςμε κατάθεση προβλημάτων και ευχών  για την επίλυση τους, αλλά μια συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις. Η ώρα εξειδίκευσης του ΕΣΠΑ έχει φτάσει και συνακόλουθα αδήριτη η ανάγκη να έρθουν ολοκληρωμένες προτάσεις και να δεσμευτούμε για συγκεκριμένες δράσεις και έργα.

Η Συμπαράταξη Πολιτών έχει καταθέσει συνολικό πρόγραμμα για όλη τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και ειδικό για τη ΠΕ Ικαρίας με στόχο να αναδείξουμε τα νησιά μας μέσα από κοινές δράσεις, περιφέρειας, Δήμων, επιχειρηματιών, κοινωνικών φορέων σε τόπους ευεξίας για τους επισκέπτες και ευζωίας για τους κατοίκους αξιοποιώντας και αναδεικνύονταςσυνδυαστικά τις ιαματικές πηγές, τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα (κρασί, λάδι, τυρί, μέλι, αρωματικά φυτά κλπ), το μοναδικό περιβάλλον,τη πλούσια ιστορία με τους θρύλους, τις παραδόσεις και τα μνημεία. Προτάσεις που είναι απαραίτητες για να αναστρέψουν τη δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση των νησιών μας.

Λαμβάνοντας την ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου της προσεχούς Τρίτης 19 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν απόλυτα οι φόβοι μας. Όχι μόνο δεν προβλέπεται κάποια συνεδρίαση αποκλειστικά για το νησί που καλούμαστε να επισκεφθούμε, αλλά δεν υπάρχει ούτε καν ένα θέμα που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ουσιαστικό που να δικαιολογεί τα έξοδα για την διεξαγωγή αυτής της συνεδρίασης στην Ικαρία. Ούτε καν προς συζήτηση το θέμα της δακοκτονίας που η άγονη έκβαση του διαγωνισμού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τουλάχιστον τη φετινή ελαιοπαραγωγή. Αντίθετα η συνεδρίαση θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι ‘’ενδιαφέροντος’’ για το νησί της Περιφερειακής Αρχής. Στάχτη στα μάτια των Ικαριωτώνγια να φανεί ότι η Περιφερειακή Αρχή ενδιαφέρεται για τα νησιά ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική όπως την βιώνουν και την καταγγέλλουν  οι κάτοικοι τους.

Για όλα τα παραπάνω η Συμπαράταξη Πολιτών δεν θα συμπράξει στη παρωδία έκφρασης ενδιαφέροντος για την ΠΕ Ικαρίας που επιχειρεί η Περιφερειακή Αρχή και θα απέχει.