Για χρόνο που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά τις αρχές Δεκεμβρίου, αναβάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ΑΕΙ που έχουν επιλεγεί. Προς την κατεύθυνση αυτή «έδειξε» και σχετικό σχόλιο που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απέδωσε την καθυστέρηση στην επαρκή εκπαίδευση που πρέπει να λάβουν οι 400 αστυνομικοί των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

«Οπως γνωρίζετε, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις. Οταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευθούν επαρκώς, όπως πρέπει, για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως όλοι αντιλαμβάνονται «την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτό τον ρόλο».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το εγχείρημα σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπεται, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί επαρκώς και καταλλήλως. Σημείωναν επίσης ότι δεν είχε υπάρξει εξαγγελία ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα ξεκινούσε τη λειτουργία της την 1η Οκτωβρίου, αλλά εντός του φθινοπώρου. Είναι σαφές πάντως πως την αναβολή ευνοεί και η συγκυρία, που δεν είναι η καταλληλότερη λόγω και της επιβάρυνσης από την πανδημία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προτιμούν να δώσουν βάρος το επόμενο διάστημα στο πρόγραμμα εμβολιασμού και να στηθούν, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, και εμβολιαστικά κέντρα στα ιδρύματα, ώστε να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία τα πανεπιστήμια και εφόσον γίνει αυτό, να εξεταστεί και ο χρόνος που θα ενεργοποιηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι 400 ειδικοί φρουροί, που θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ, θα περάσουν  εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. «Το προσωπικό των ΟΠΠΙ δεν θα φέρει πυροβόλο όπλο, θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες. Οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώνουν τις ΟΠΠΙ επιτρέπεται να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα», αναφέρει η υπουργική απόφαση. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ερωτηθείσα σχετικά υπογράμμισε (ΣΚΑΪ) ότι «υπάρχουν παράλληλες διαδικασίες που προχωρούν: από την ΕΛ.ΑΣ., η εκπαίδευση των 400 αστυνομικών και από την πλευρά των ΑΕΙ, η εκπόνηση των σχεδίων ασφαλείας». Ακόμη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κατατεθεί από πανεπιστημιακούς προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: kathimerini.gr